Onderzoek
Op 19 augustus 1996 vond de Gorcumse amateurarcheoloog Ton Wijkamp bij toeval een aantal potscherven aan de rivierzijde van de Dalemsedijk in het Wijdschild, direct ten oosten van de Gorcumse binnenstad.ย
De scherven werden in verband gebracht met het 13de eeuwse kasteel van de heren van Arkel, een bouwwerk destijds zo imposant dat het door tijdgenoten de 'Keizerlijke Burcht van de Arkels' werd genoemd.
Het aardewerk kwam te voorschijn tijdens de ontgronding die het polderdistrict Tieler- en Culemborgerwaarden uitvoerde in het kader van de verbetering van de Waal- en Lekdijk. De locatie werd op dat ogenblik geschikt gemaakt als natuurgebied.
Omdat het terrein niet aangemerkt stond op de monumentenkaart van de provincie Zuid-Holland, was geen rekening gehouden met archeologische begeleiding van de werkzaamheden. Toch had men hier het รฉรฉn en ander kunnen verwachten. Reeds in 1815 trof men tijdens dijkwerkzaamheden dikke muurresten, kogels en aardewerk even buiten de vestinggracht.1 Met de bouw van huizen op de Kasteelplaats in 1976-1977 werden behalve muurresten, ook stenen kogels en zelfs een doopvont gevonden. Helaas werd hier toenย te laatย aandacht aan geschonken. Het merendeel van de vondsten verdween in onbekende particuliere handen.
De vondst van de heer Wijkamp was voldoende aanleiding om nader onderzoek in te stellen. Met behulp van een graafmachine werd het ontgronde deel van het terrein schoon getrokken waardoor duidelijk zichtbare sporen en metselwerk tevoorschijn kwamen. De kwaliteit van de grondsporen was zo goed, dat in overleg met het polderdistrict besloten werd om de bestemming van de vindplaats te wijzigen en maatregelen te treffen om deze unieke vindplaats te beschermen.
Vondsten
De blootgelegde sporen zijn getekend Ook werden vondsten verzameld die bij het schaven en schoonmaken van het metselwerk te voorschijn kwamen. Het merendeel van het aardewerk bestond uit 14de eeuwse drinkkannen en -schaaltjes uit Siegburg en omgeving. Het oudste (proto) steengoed is globaal dateerbaar tussen 1275 en 1325. ย Bijzonder is de vondst van tegelfragmenten van twee zeer luxueuze 14de eeuwse kachelovens die de privรฉvertrekken van een geriefelijke warmte hebben voorzien.2 Vloeren waren betegeld met kleine geglazuurde plavuizen zoals die ook uit andere Hollandse kastelen en kerken rond 1300 bekend zijn.3 Grijs- en roodbakkend gebruiksaardewerk werd sporadisch gevonden.
Militaire functie
De metaalvondsten bestonden vooral uit diverse typen pijlpunten. Ook werd deel van de kraag van een maliรซnkolder ontdekt. Vondsten die de militaire functie van het complex onderstrepen. In dezelfde categorie van wapenvondsten kunnen nog drie stenen buskogels van verschillende kalibers genoemd worden. De kogels lagen verspreid over het terrein. Al in 1815 werden kogels gevonden en ook tijdens de bouw van de huizen op de Kasteelplaats. Zowel pijlen als kogels verwijzen naar de zware belegering in 1412.
Op het terrein werden twee munten aangetroffen: een Vlaamse zilveren dubbele groot (botdrager) van Philips de Stoute (emissie 1389) en een halve goudgulden op naam van de Keulse aartsbisschop Frederik II van Saarwerden (1371-1404), geslagen in Bonn.4
Aan de hand van loodstrips kunnen we stellen dat er minstens รฉรฉn gebouw een glas-in-lood raam had. Een zelfde voorzichtige conclusie kunnen we trekken voor de gevonden dakleien.
Het metselwerk bestond uit moppenย van circa 7 x 14 x 28 centimeter. Het merendeel van de sporen bestond echter uit rechthoekige funderingsgaten zonder steen- of baksteenpuin. Mogelijk behoorden deze sporen bij houten gebouwen.
Sporen lastig te interpreteren
De gehele vindplaats bestond uit een rechthoekige structuur (een gracht) die een groot binnenterrein ontsloot. De breedte van de gracht kon niet vastgesteld worden doordat ze afgedekt werd door een rijpad en grondstort. Aan de westkant lijkt de gracht een breedte van circa 10-13 m. te hebben. Het binnenterrein heeft een afmeting van circa 36 x 36 meter. Helaas is de noordzijde van dit binnenterrein afgedekt door het dijklichaam van de Dalemsedijk, waardoor deze afmetingen niet met zekerheid vastgesteld konden worden. Doordat er geen opgraving werd uitgevoerd blijft de interpretatie van de sporen zeer lastig.
Luchtfoto's
Tussen 1933 en 2020 is het gebied meerdere keren gefotografeerd.
Historie
Gorinchem is de Arkelstad, maar het stadswapen dat ontleend is aan het wapenschild van de heren van Arkel is tegenwoordig nog het enige dat direct herinnert aan deze roemruchte middeleeuwse familie.
De relatie tussen Gorinchem en de Arkels stamt al uit de dertiende eeuw en de groei van de middeleeuwse stad is rechtstreeks te danken aan de invloed die deze familie op Gorinchem uitoefende. Toch waren tot voor kort de daadwerkelijke sporen van de Arkels binnen de gemeente moeilijk te vinden. Zelfs hun slot dat door tijdgenoten een "Keizerlijke Burcht" werd genoemd is verdwenen.
De Arkels stammen in de twaalfde eeuw uit de omgeving van Leerdam waar ze bij het riviertje de Lede een gebied inย leenย hadden gekregen van de bisschop van Utrecht. Omstreeks 1265/1267 krijgen zij Gorinchem in bezit.5 De adellijke familie is op dat moment al zeer vermogend en weet haar rijkdom tijdens de veertiende eeuw sterk te vergroten.
Rond 1400 waren de Arkels op het hoogtepunt van hun macht. Ze hielden er een eigen hof op na en doordat het grootste deel van hun land op de grens lag van Gelre, Holland en het bisdom Utrecht wisten zij hun invloed uit te oefenen op de handelsvaart op de Lek en de Merwede. Het spreekt voor zich dat zij aan het Hollandse hof een voorname en invloedrijke plaats bekleedden. Jan V van Arkel beschikte tijdens zijn aanwezigheid aan het grafelijke hof in Den Haag behalve over kasteel Binckhorst (1394), ook over een huis aan het Lange Voorhout (1393).6
De gunstige ligging van het Wijdschild aan de mond van de Linge bij de Merwede op de grens van Holland en Gelre zal de belangrijkste reden zijn geweest voor het besluit van Jan II van Arkelย om een burcht te bouwen op de oostelijke oever van de Linge. Uit historische bronnen komen we over de bouw van het kasteel niet veel te weten.ย In 1290 draagt Jan II van Arkel zijn burcht op aan graaf Floris V van Holland waarmee hij zijn loyaliteit en onderhorigheid betuigt aan het grafelijke hof.7 Op basis van de archeologische vondsten kunnen we tot dusver concluderen dat ergens in het laatste kwart van de dertiende eeuw begonnen wordt met de bouw van het kasteel. Wanneer het gebouw voltooid werd, is evenmin duidelijk; de toewijding aan de graaf in 1290 hoeft alleen maar aan te geven dat men begonnen was met de bouw of zelfs dat alleen maar de plannen gereed waren.
Geen afbeeldingen bekend
Helaas zijn van de burcht geen bekende afbeeldingen overgeleverd en ook de beschrijvingen uit de tijd dat het gebouw in gebruik was zijn uiterst summier. Uit de beschrijving door Abraham Kemp8kunnen we opmaken dat het complex bestond uit eenย voor-, midden- en hoofdburcht. De laatste, het "Hoge Huis" , was omgeven door een stenen muur met zeven torens. Het bevatte drie kamers, een lange brede zaal zaal en een kapel waar de familie de dienst bijwoonde. Onder het gebouw waren gewelven gebouwd. Het middenhof was eveneens omgeven door een stenen muur met vier torens en een gracht. De voorburcht was bereikbaar via een groot poortgebouw. Hier waren de dienstverblijven, een kerk met een koor, een rosmolen, voorraadschuren en een hooiberg. Ook de voorburcht had een eigen gracht en was ommuurd met een stenen muur met meerdere torens. Bij de voorburchtpoort bevond zich een bolwerk waaromheen een 33 meter lange gracht gegraven was met een breedte van 7,40 m. en een diepte van 3,70 m. Van de voorburcht weten we verder dat zij regelmatig onder water kwam te staan wat betekent dat deze in het lage deel bij de rivier moet hebben gelegen. Veel meer komen we over deze 'keizerlijke burcht' helaas niet te weten.
Sloop
In 1412 werd het kasteel ontmanteld. Na een jarenlange machtsstrijd ging Gorinchem over in handen van de Hollandse graven. De burcht die het symbool was van de macht van de Arkels moest eraan geloven. Met het sloopmateriaal werd een nieuw kasteel binnen de muren van de middeleeuwse stad opgetrokken. Willem van Beieren bouwde zijn nieuwe versterking aan de zuidzijde van de stad. Dit kasteel kan beschouwd worden als de voorganger van de latere Blauwe Toren,ย het kasteelย van Karel de Stoute.
Foto's
Publicaties
Aa, A.J. van der (1848) Wijdschild (Het), in: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden 12,ย Gorinchem. p. 403. Google Books | Flipbook | PDFย (44 MB) |
|
Bijl, A. (1986) De Arkelse Oorlog (1401-1412). Een vete tussen Jan van Arkel en Willem van Beieren, graaf van Holland, Merewade Reeks 9, Gorinchem. WorldCat | Flipbook | PDF (10 MB) |
|
Boudestein, W.J. (2011) Muntslag en muntvondsten in het Gorcumse Wijdschild. De muntslag van Jan IV van Arkel (1327-1360) en de numismatische vondsten bij het archeologisch onderzoek naar de restanten van het kasteel van de heren van Arkel in het Wijdschild te Gorinchem in augustus 1996, Gorinchem. Flipbookย |ย PDFย (3 MB) |
|
Broeken, A. (2006) Een kasteel met uitzicht op de Merwede, in: Gorcumse bodemschatten. Archeologische speurtocht naar de geschiedenis van de Arkelstad, Gorcumse Monumentenreeks 12,ย Gorinchem. p. 26-31. Flipbookย | PDF (3 MB) |
|
Bruch, H. (1931) Dirck Franckensz Pauw (Theodericus Pauli). Kronijcke des Lants van Arkel ende der Stede van Gorcum, proefschrift, Amsterdam. p. 18-19. Flipbook | PDFย (12 MB) |
|
Bruch, H. (1940) Middeleeuwsche Rechtsbronnen van Gorinchem. Werken der Vereeniging tot Uitgaaf der Bronnen van het Oud-Vaderlandsche Recht, 3. reeks, no. 8, Utrecht, p. 13-14. Flipbook | PDFย (34 MB) |
|
Dijk, C.J. van (2016) Huis Arkel, in : Crumbling Castles. Exploring the differentiation between besieged and non-beseiged castles using military material, with a case study of eight castles in the county of Holland during the period 1250-1450. Part 1 & 2 (bachelorthesis Universiteit Leiden),ย Leiden. Flipbookย | PDFย (6 MB) |
|
Floore, P.M. (1997) Het kasteel van de Heren van Arkel, inย :ย Grondig Bekekenย 12 nr. 4, p. 25โโโ30. Flipbook | PDFย (2ย MB) |
|
Floore, P.M. (1998) Het kasteel van de heren van Arkel, in:ย Oud-Gorcum Varia. Tijdschrift van de historische vereniging "Oud-Gorcum" 15,ย nr. 41, p. 198-202. Flipbook | PDFย (25 MB) |
|
Hartog, E. den (2020) Een hondenbegraafplaats op het kasteel in Gorinchem?, in: T. Hermans & R. Gruben (red.), "Hier wonen wij! Is het niet prachtig". Recent onderzoek op het gebied van kastelen en buitenplaatsen in Nederland, Stichting Kastelenstudies Nederland Publicatiereeks 2, Zwolle, p. 95-110. WorldCat | Flipbook | PDF (1 MB) |
|
Hartog, E. den (2016) The Dog Burials at the Castle of Arkel in Gorinchem. A Study on the Status of Dogs in the Middle Ages, in: Tiere auf Burgen und frรผhen Schlรถssern, Forschungen zu Burgen und Schlรถssern Bd. 16, Wartburg, p. 111-119. Flipbookย | PDF (1 MB) |
|
Jacobs, E., V.L.C. Kersing (red.) & M.M.A. van Veen (1996) Middeleeuwse bewoners aan het Voorhout: de Van Arkels, in : Tussen koor en controle. Opgravingen op het terrein van de Algemene Rekenkamer aan het Lange Voorhout, VOM-reeks 1996-3,ย Den Haag, p. 9-12. Flipbookย |ย PDFย (20 MB) |
|
Kemp, A. (1656) Leven der Doorluchtige Heeren van Arkel ende Jaar-Beschrijving der Stadย Gorinchem. Heerlijkheyd ende lande van Arkel onder desselfs heeren, ook onder de graven van Holland tot in den jare 1500,ย Gorinchem,ย p. 37-38. Flipbook | PDFย (28 MB) |
|
Kok, H.A. de (1967) Gorinchem (Z.H.), in: H.J. Calkoen (red.), Opgravings- en vondstberichten in het kort, Westerheem 16, p. 163. Flipbook | PDF (7 MB) |
|
Koorevaar, T. &ย C. Lugtenburg (1996) Gorinchem, Dalemse Dijk, inย :ย Grondig Bekekenย 11 nr. 4, p.ย 6โโโ8. Flipbook | PDFย (2 MB) |
|
Koorevaar, T. (1997) Gorinchem: Vestingweg, in: Archeologische Kroniek Zuid-Holland over 1996, Holland 29, p. 425. Flipbook| PDF (19 MB) |
|
Koorevaar, T. (1997) Jaarverslag werkgroep Gorinchem, inย :ย Jaarverslag 1996, Grondig Bekekenย 12 nr. 1, p. 18โโโ20. Flipbook | PDFย (2ย MB) |
|
Lennep, J. van, & W.J. Hofdijk (1854) Merkwaardige Kasteelen in Nederland. Deel I, Amsterdam, p. 103-134. WorldCat |
|
Nekeman, A. (2000) Arkelburcht herinnert aan eerste dijken, inย :ย Wielen resten van dramaโs, paradijsjes van nu, Tiel, p. 68โโโ70. PDFย (4ย MB) |
|
Oude-De Wolf, R. den, & H. Vrielink (2012) Ofenkacheln in den Niederlanden-Neue Untersuchungen, in: Blick nach Westen, Keramik in Baden und im Elsass. 45. Internationales Symposium Keramikforschung Badisches-Landesmuseum Karlsruhe 25.-28.9 2012, Karlsruhe,ย p. 290-303. WorldCat | Flipbook | PDFย (8 MB) |
|
Sarfatij, H. (1978) Gorinchem, Wijdschild vondst funderingen kasteel heren van Arkel,ย Archeologische Kroniek Zuid-Holland over 1977, in: Regionaal-historisch tijdschrift Holland 10, p. 308. Flipbookย |ย PDFย (7 MB) |
|
Sarfatij, H. (1976) Gorinchem, Wijdschild muurresten kasteel heren van Arkel aangetroffenย tijdens werkzaamheden ravelijnen, Archeologische Kroniek Zuid-Holland over 1975, in: Regionaal-historisch tijdschrift Holland 8, p. 276. Flipbookย |ย PDFย (8 MB) |
|
Stamkot, B. (2018) Van dorp tot stad, in: F. Cerutti, R. Mulder, B. Stamkot & A. de Vries (red.), Tien eeuwen Gorinchem. Geschiedenis van een Hollandse stad, Utrecht, p. 39-56. WorldCat |
|
Tummers, H.A. (1983) Het grafmonument van een heer Van Arkel en zijn vrouw te Gorinchem, inย :ย Bulletin Stichting Oude Hollandse Kerkenย 17,ย p. 3โโโ14. Flipbook | PDFย (9ย MB) |
|
Waale, M.J. (1990) De Arkelse oorlog, 1401-1412. Een politieke, krijgskundige en economische analyse, Middeleeuwse studies en bronnen 17,ย Hilversum. WorldCat |
|
Waale, M.J. (1990) Het Arkelse kasteel in het Wijdschild bij Gorinchem, in:ย Oud-Gorcum Varia. Tijdschrift van de historische vereniging Oud-Gorcum 6, nr. 19,ย p. 137-148. Flipbook | PDFย (10 MB) |
Media
Archeologen doen unieke vondst
Archeoloog houdt lezing over resultaat opgravingen
Bijzondere vondsten bij kasteel heren van Arkel
Dijkvak Gorinchem in december op vereiste Deltasterkte
Doopvont uit burcht spoorloos
Heren van Arkel niet klein behuisd
Het eens zo machtige Land van Arkel. Gorcums kasteel, verwoest in 1412, was groot blijkt nu.
Kasteel Heren van Arkel groter dan gedacht
Restanten te bezichtigen tijdens Monumentendag
Resten kasteel heren van Arkel blijven bewaard
Metadata
Archisnummer(s): | waarnemingsnummer: 24777 monumentnummer: 6801 CMA-nummer: 38G-025 |
Topografische Kaart: | 38G |
Coรถrdinaten: | 127.183/426.739 (centrum) |
Toponiem: | Vestingweg, Kasteelplaats, Wijdschild |
Plaats: | Gorinchem |
Gemeente: | Gorinchem |
Provincie: | Zuid-Holland |
Type onderzoek: | Archeologische Verkenning |
Uitvoerder: | Drs. P.M. Floore |
Projectleider: | Drs. P.M. Floore |
Opdrachtgever: | Polderdistrict- Tieler en Culemborgerwaarden |
Bevoegd gezag: | Gemeente Gorinchem |
Aanvang onderzoek: | augustus 1996 |
Vondsten & documentatie: | Gemeentelijk depot voor archeologie Gorinchem |
DANS: | - |