Archeologen doen unieke vondst

GORINCHEM – Gorcumse amateur-archeologen zijn verrukt over de vondst die is gedaan tijdens de versterking van de Dalemsedijk nabij de Dalemwal. Aan de rivierzijde stuitte men op de fundamenten van wat ooit het kasteel van de Heren van Arkel was. Het bevestigt de theorie dat de vesting Gorinchem een stuk groter was dan werd aangenomen.

Het polderdistrict van de Tieler- en Culemborgerwaarden, verantwoordelijk voor de dijk, verleende toestemming om enige tijd door te graven en stelde bovendien een graafmachine beschikbaar. “Een sympathiek gebaar. Op deze manier gaat het veel sneller”, zegt Martin Veen.

Het kasteel zou dateren uit het midden van de 13e eeuw. De bedoeling is de sporen van het kasteel te traceren en in kaart te brengen.
Met behulp van een luchtballon zullen luchtfoto’s gemaakt worden. Daarna wordt alles afgedekt met een flinke laag klei. Het polderdistrict wil van de plek een ecologische oever maken.

Veen wist al eerder dat het kasteel op deze plek moet hebben gestaan. “In 1977 werden bij de bouw van een villa aan de andere zijde van de dijk al delen van muren en grote kogels gevonden en bij het aanleggen van de verbinding van de Dalemsedijk met de stad in 1815 zijn al funderingen aangetroffen. We spreken hier echt van een unieke vondst, waar we heel, heel blij mee zijn’.

27 augustus 1996
Kompas Actief

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.