13de-eeuwse doopvont uit burcht spoorloos

GORINCHEM – De Werkgroep Archeologie Gorinchem is op zoek naar de doopvont uit de burcht van de heren Van Arkel. De 13de-eeuwse stenen bak kwam in 1977 tevoorschijn bij de bouw van een woning ten noorden van de Dalemsedijk. “Een Gorcumse winkelier heeft dat ding meegenomen en gebruikt als voerbak voor zijn beesten,” weet Martin Veen van de werkgroep. “Herman Bos fotografeerde dat doopvont op de boerderij van die man begin jaren ’80 voor het boek Gorinchem, 600 jaar in vogelvlucht. Dat is de enige afbeelding die bestaat. Die Gorcumer is inmiddels overleden; zijn familie heeft geen idee waar de doopvont is gebleven.” Veen hoopt het stenen doopbekken te kunnen traceren. “Vanuit historisch belang zou het mooi zijn dat we het terugvinden. Wij werken momenteel namelijk aan een publicatie over het kasteel, waarbij we de vondsten die we in 1996 als werkgroep deden aan de zuidkant van de dijk, belichten. In 1977 werd aan archeologie geen belang gehecht, zegt Martin Veen.

Archeologen zoeken werkers aan Dalemsedijk
De doopvont uit de 13de-eeuwse burcht van de heren Van Arkel is maar een van de vondsten die de Werkgroep Archeologie Gorinchem hoopt te traceren. “We weten dat er bijvoorbeeld ook grote stenen kogels zijn gevonden. Die lagen destijds bij toenmalige bewoners als ornament in de tuin,” weet Martin Veen van de werkgroep.
Bij de bouw van de woningen in 1977 op de huidige Kasteelplaats zijn waarschijnlijk alle muurresten van de oorspronkelijke hoofdburcht gesloopt. “Dat vermoeden we. Vandaag de dag zou met een vondst als die van het Hoge Huys, zoals het kasteel in historische stukken ook wordt genoemd, heel anders worden omgegaan. Er is in de jaren ’70 helemaal niets in kaart gebacht. We weten van het bestaan van de doopvont bij toeval.”

Meer vertellen
Veen hoopt in contact te komen met bouwvakkers die destijds betrokken waren bij het nieuwbouwproject aan de noordzijde van de Dalemsedijk, evenals met toenmalige bewoners. “Zij kunnen ons mogelijk meer vertellen.” Vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie Gorinchem deden in 1996 namelijk een aantal opzienbarende ontdekkingen aan de zuidzijde van de Dalemsedijk. “Het kasteel bleek veel groter dan we dachten. Buitendijks liggen restanten van de buitenplaats van het slot. We hebben daar onder meer een deel van een mali├źnkolder gevonden, evenals stenen kogels en pijlpunten. Daarover willen we publiceren, maar het plaatje is niet compleet zonder meer informatie over wat er in 1977 is aangetroffen,” aldus Veen.

Anja Broeken
AD Rivierenland
6 november 2012

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.