Het evaluatierapport van het archeologisch onderzoek in het kader van de vergunningsprocedure voor de bouw van een hotel Buiten de Waterpoort is bekend. Voornaamste conclusie en aanbevelingen : de aangetroffen verdedigingswerken zijn behoudenswaardig en geadviseerd wordt deze zoveel mogelijk te behouden en waar mogelijk het bouwplan hierop aan te passen. De gemeente Gorinchem gaat zich nu beraden op de (on)mogelijkheden en gaat daarbij in gesprek met de vergunninghouder om te kijken of er een passende oplossing mogelijk is. Dit traject zal nog een aantal weken in beslag gaan nemen en moet leiden tot een besluit van het college.
Behoudenswaardige vondsten
In de bouwput zijn resten aangetroffen van een ronde vestingtoren, de stadsmuur en een mogelijke bebouwing aan de binnenzijde van de stadsmuur. Dit zijn overblijfselen van de eerste, in steen opgetrokken stadsomwalling van Gorinchem, verdedigingswerken uit de late middeleeuwen (laatste deel 14e eeuw). Archeoloog René van Wilgen van SOB Research concludeert in het rapport dat de aangetroffen verdedigingswerken als behoudenswaardig zijn aan te merken, omdat volgens hem de vondsten van lokaal belang zijn : “Op basis van de fysieke en inhoudelijke criteria… is sprake van een behoudenswaardige archeologische vindplaats.” Wethouder archeologie Arjen Rijsdijk is enorm verrast dat er nog zoveel bewaard is gebleven van de Middeleeuwse stadsmuur : “Wat mij vooral verbaasde, is dat alles zo diep onder de grond zit.”
Advies aanvullend onderzoek fundering
Door middel van grondboringen is getracht vast te stellen tot waar en hoe diep de fundering onder de vestingtoren en stadsmuur doorloopt. Op basis van de grondboringen is bepaald dat de resten nog tot zo’n 3 à 4 meter onder de ontgraven bodem aanwezig zijn. Tot hoever de contouren van de fundering door lopen, was echter niet vast te stellen met de grondboringen. De onderzoekers adviseren dan ook om op dit punt aanvullend onderzoek te doen door middel van mechanische steenboringen.”
Besluitvorming
Dit evaluatierapport loopt vooruit op het definitieve rapport dat later pas verwacht wordt. “Het evaluatierapport biedt ons echter voldoende basis om verdere besluiten te kunnen nemen”, aldus Arjen Rijsdijk : “We willen zo duidelijk en transparant mogelijk handelen in de zoektocht naar mogelijke oplossingen. Feit blijft wel dat we de bouwvergunning verstrekt hebben en we dus in gesprek moeten gaan met de vergunninghouder over mogelijke oplossingen. Dan volgt ambtelijk advies en nemen we de raad mee tijdens een raadsbijeenkomst. Hierna is het college aan zet om een besluit te nemen.”
Rapportage archeologische vondsten
Archeologisch onderzoek is verplicht bij bebouwing van een terrein met een archeologische verwachting. Het archeologisch onderzoek werd dan ook uitgevoerd in opdracht van het bedrijf dat vergunning heeft om een hotel te bouwen Buiten de Waterpoort. Dit onderzoek vond plaats in november 2016 en maart 2017. Het evaluatierapport en bouwhistorisch onderzoek vindt u hieronder.
Wilgen, L.R. van (2017) Inventariserend Veldonderzoek door middel van proefsleuven en Archeologische Begeleiding Plangebied 'Buiten de Waterpoort 2-6', Gorinchem, Gemeente Gorinchem: Evaluatierapport, Heinenoord. Flipbook | PDF (4 MB) |
|
Reenen, W.G. van (2017) Bouwhistorische ondersteuning bij een archeologische opgraving Buiten de Waterpoort 2-6, Gorinchem, Leerdam. Flipbook | PDF (3 MB) |
Luchtfoto uit Tweede Wereldoorlog toont Bla…
Amateurarcheoloog Arie Saakes deed enkele maanden geleden een spectaculaire vondst. Op een luchtfoto van de Royal Air Force uit 1944 meende hij de contouren van het donjon van de Blauwe …
Haalbaarheidsonderzoek hotel Buiten de W…
In oktober 2017 diende de ontwikkelaar het haalbaarheidsonderzoek in, ter voorbereiding op de bouw van een hotel op de locatie Buiten de Waterpoort. De documenten zijn door de gemeente beoordeeld …
Binnenkort twee nieuwe publicaties over de…
Binnenkort verschijnt de eerste bundel van de Stichting Kastelenstudies Nederland (SKN). De SKN heeft als doel het bevorderen en publiceren van wetenschappelijk onderzoek naar kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en het hieraan …
Aanvullend bouwhistorisch onderzoek Bui…
Gemeente Gorinchem ontving eind oktober de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek over het inpassen van archeologische vondsten in de vloer van het hotel dat gebouwd wordt op de locatie Buiten de …
Booronderzoek Buiten de Waterpoort
Woensdag 30 augustus werden rond de eerder bij archeologisch onderzoek aangetroffen muurresten Buiten de Waterpoort mechanische grondboringen verricht om een beter zicht te krijgen in de situering van nog onder …
Groen licht voor onderzoek haalbaarheid inp…
De vergunninghouder van het nieuw te bouwen hotel Buiten de Waterpoort heeft een voorstel gedaan om de archeologische vondsten in te passen in het te bouwen hotel. Dit voorstel dient …
De Blauwe Toren in de Krabsteeg
In 1983 kwam in een bouwput ten zuiden van de Krabsteeg, tegenwoordig Schuttersgracht, een zeer zware ca 9.30 m dikke ongeveer oost-west verlopende muur tevoorschijn. De muur was gemetseld met stenen van ca 25 x 5 …
Buiten de Waterpoort
Een foto-impressie van het archeologisch onderzoek naar de gevonden muurresten Buiten de Waterpoort in Gorinchem. Gemaakt door SOB Research op 17 maart jl.
De Blauwe Toren, wat kunnen we ermee
De opgraving van de funderingen Buiten de Waterpoort te Gorinchem houdt de gemoederen in de stad bezig. Als vervolg op de lezingenavond eerder in het Gymnasium te Gorinchem organiseert de …
Reconstructie ligging Blauwe Toren
Er leven nog veel vragen over de exacte ligging van de resten van het voormalige kasteelcomplex de Blauwe Toren. Op verzoek van de Stichting Menno van Coehoorn projecteerde ir. W. Annema …
Vestingtoren
Eind november deden archeologen van SOB Research bij een proefsleuvenonderzoek een bijzondere vondst in het gebied Buiten de Waterpoort : een deel van de oude stadsmuur uit de 14de eeuw met …