Dalem Donk (2000)

Onder­zoek

Dalem Donk Gorinchem

Dalem Donk

In het kader van de nieuw­bouw­plan­nen van de gemeente Gorin­chem heeft RAAP Arche­o­lo­gie in 2000 in het plan­ge­bied Laag Dalem, gele­gen tus­sen Gorin­chem en Dalem een boor­on­der­zoek uit­ge­voerd.

Hoe­wel de ver­wach­ting was dat de pleis­tocene afzet­tin­gen voor dit onder­zoek op een te grote diepte bevon­den, werd tij­dens het kar­te­rend boor­on­der­zoek in het cen­trale deel van het plan­ge­bied toch een rivier­duin (donk) aan­ge­trof­fen. De “Dalemse Donk” was voor­af­gaande aan dit onder­zoek onbe­kend. Opval­lend is dat de top van de donk aan de opper­vlakte ligt. Dat de zan­dige for­ma­tie tij­dens geo­lo­gi­sche en bodem­kun­dige kar­te­rin­gen niet werd opge­merkt, was moge­lijk te wij­ten aan een gedeel­te­lijke afdek­king met over­slag­af­zet­tin­gen. Een deel van de top van de donk is opge­no­men in de klei­ige bouw­voor. Waar­schijn­lijk is de donk met een laag klei over­dekt geweest.

Impressie van het leven op een donk in de prehistorie, illustratie Kelvin Wilson

Impres­sie van het leven op een pre­his­to­ri­sche donk door Kel­vin Wilson

Door het ver­la­gen van de grond­wa­ter­spie­gel is het gebied rondom de donk inge­klon­ken, waar­door deze tegen­woor­dig als een ver­ho­ging in het hui­dige land­schap zicht­baar is. Tij­dens de opper­vlak­te­kar­te­ring werd op de donk­top een con­cen­tra­tie pre­his­to­risch aar­de­werk en vuur­ste­nen arte­fac­ten aan­ge­trof­fen. De omvang van de opper­vlakt­econ­cen­tra­tie is ca. 75 bij 35 m.

Vroeg-Neo­li­thi­cum

De samen­stel­ling van het mate­ri­aal duidt op de aan­we­zig­heid van een neder­zet­tings­ter­rein uit het Vroeg-Neo­li­thi­cum. Tij­dens het waar­de­rend boor­on­der­zoek zijn op de flan­ken van de donk afval­la­gen uit zes ver­schil­lende peri­o­den aan­ge­trof­fen. Deze afval­la­gen strek­ken zich tot 20 m vanaf de donk in het omlig­gende veen of klei uit. De afval­la­gen wer­den op ver­schil­lende niveaus aan­ge­trof­fen. Op grond van de aan­hech­tings­hoogte van de afval­la­gen met de donk zijn die geda­teerd. De date­ring van de lagen vari­eert van 4150 tot 2200 voor Chr. De afval­la­gen wer­den zowel in de rondom de donk aan­we­zige klei­la­gen als in het veen aangetroffen.

Duim­krab­bers, vuursteen

Publi­ca­ties

Broeken, A. (2006) Gorcumse bodemschatten. Archeologische speurtocht naar de geschiedenis van de Arkelstad, Gorcumse Monumentenreeks 15, Gorinchem, p. 62-69. Broeken, A. (2006)
Gorcumse bodemschatten. Archeologische speurtocht naar de geschiedenis van de Arkelstad, Gorcumse Monumentenreeks 15, Gorinchem, p. 62-69.
Flipbook | PDF (3MB)
Jansen, B. & D.H. de Jager (2000) Plangebied Laag-Dalem gemeente Gorinchem. Een aanvullende Archeologische Inventarisatie (AAI), RAAP-rapport 603, Amsterdam. Jansen, B. & D.H. de Jager (2000)
Plangebied Laag-Dalem gemeente Gorinchem. Een aanvullende Archeologische Inventarisatie (AAI), RAAP-rapport 603, Amsterdam.
Flipbook | PDF (3,72 MB)
Jansen, B. (2001) Gorinchem, Laag Dalem, in: Archeologische Kroniek Zuid-Holland over 2000, Regionaal-historisch tijdschrift Holland 33, p. 84. Jansen, B. (2001)
Gorinchem, Laag Dalem, in: Archeologische Kroniek Zuid-Holland over 2000, Regionaal-historisch tijdschrift Holland 33, p. 84.
Flipbook | PDF (2 MB)
Koorevaar, T. (2000) Dalemse donk ontdekt, in : Grondig Bekeken, 15 nr. 3, p. 21. Koorevaar, T. (2000)
Dalemse donk ontdekt, in : Grondig Bekeken, 15 nr. 3, p. 21.
Flipbook | PDF (2 MB)
Koorevaar, T. (2000) Vindplaats Gorinchem wordt toch nog opgegraven, in : Oud-Gorcum Varia 17 nr. 46, p. 65. Koorevaar, T. (2000)
Vindplaats Gorinchem wordt toch nog opgegraven, in : Oud-Gorcum Varia 17 nr. 46, p. 65.
Flipbook | PDF (12 MB)
Mispelaar, A. van, C. Nyst & M. van Loon red. (2006) De rol van Cultuurhistorie in Stedelijke Projecten, Amsterdam, p. 20-22. Mispelaar, A. van, C. Nyst & M. van Loon red. (2006)
De rol van Cultuurhistorie in Stedelijke Projecten, Amsterdam, p. 20-22.
Flipbook |PDF (4,48 MB)
Smit, B.I. & J.W. de Kort (2001) Plangebied Laag-Dalem, gemeente Gorinchem, archeologisch onderzoek t.b.v. inrichtingsadvies Dalemse Donk, RAAP-rapport 749, Amsterdam. Smit, B.I. & J.W. de Kort (2001)
Plangebied Laag-Dalem, gemeente Gorinchem, archeologisch onderzoek t.b.v. inrichtingsadvies Dalemse Donk, RAAP-rapport 749, Amsterdam.
Flipbook | PDF (3,79 MB)
Raemaekers, D.C.M. (2002) Plangebied Laag Dalem, gemeente  Gorinchem. Effectbepaling van gronddeformatie op de archeologische vindplaats "Dalemse Donk", RAAP-rapport 783, Amsterdam. Raemaekers, D.C.M. (2002)
Plangebied Laag Dalem, gemeente  Gorinchem. Effectbepaling van gronddeformatie op de archeologische vindplaats "Dalemse Donk", RAAP-rapport 783, Amsterdam.
Flipbook | PDF (69,67 MB)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, RCE (2023) Archeologisch Rijksmonument Paspoort 531041 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, RCE (2023)
Archeologisch Rijksmonument Paspoort 531041 (Dalem Donk), Amersfoort.
PDF (4 MB)

Media

Dalem Donk bewaart schat

Dalem Donk bewaart schat

GORIN­CHEM – Wie over het fiets­pad over de Dalemse Don­ken raast, heeft vast niet in de gaten dat dit één van de bij­zon­der­ste plek­ken i…
Dalem donk ligt rond archeologische vindplaats

Dalem donk ligt rond arche­o­lo­gi­sche vindplaats

GORIN­CHEM – De wonin­gen van de derde en laat­ste donk van het suc­ces­volle woning­bouw­pro­ject de Dalemse Don­ken is nu in de verkoop. …
Dalemse donk een topper voor archeologen

Dalemse donk een top­per voor archeologen

De Alblas­ser­waard is één groot geschie­de­nis­boek. De molens van Kin­der­dijk her­in­ne­ren aan de Alblas­ser­waardse strijd tegen het water. B…
Ondergrondse sporen van Steentijd-bewoners bewaard

Onder­grondse spo­ren van Steen­tijd-bewo­ners bewaard

GORIN­CHEM – Gorin­chem heeft er een rijks­mo­nu­ment bij : de Dalemse donk in de nieuw­bouw­wijk ten zui­den van de Van Andel Spruytlaan.…
Onzichtbare sporen van de Dalemse donk zijn waardevol

Onzicht­bare spo­ren van de Dalemse donk zijn waardevol

GORIN­CHEM – We kun­nen alleen maar raden wat er pre­cies ver­bor­gen ligt in de Dalemse donk . Maar dat er in de nieuwe steen­tijd al mensen…

Met­a­data

Archisnummer(s):OM: 3114, 3433, zie ook OM: 33767 (rapport onbekend)
Onderzoeksnummer: 327
Rijksmonumentenregister: 531041
Topografische Kaart:38G
Coördinaten:128.303/426.808
Toponiem:Plangebied Laag Dalem
Plaats:Gorinchem
Gemeente:Gorinchem
Provincie:Zuid-Holland
Type onderzoek:Aanvullende Archeologische Inventarisatie (AAI)
Uitvoerder:RAAP, Regio West
Projectleider:Drs. B. Jansen
Opdrachtgever:Gemeente Gorinchem en Tauw Nederland
Bevoegd gezag:Gemeente Gorinchem
Aanvang onderzoek:januari 2000
Vondsten & documentatie:Gemeentelijk depot voor archeologie Gorinchem
DANS:https://doi.org/10.17026/dans-x3t-x3zq

Reacties zijn gesloten.