2020
In september 2019 en juni 2020 heeft Hollandia archeologen B.V. in opdracht van Van Wijnen B.V. een archeologische opgraving uitgevoerd aan de Bagijnenwalstraat-Lindeboom.
Op een braakliggend terrein is nieuwbouw gerealiseerd waardoor de in de bodem gelegen archeologische waarden uit de late middeleeuwen en nieuwe tijd in het geding kwamen. Omdat bescherming van de archeologische vindplaats in situ niet overal mogelijk was, werd een deel door middel van een opgraving behouden. In totaal werd ca. 850 m² vlakdekkend onderzocht.
De aangetroffen archeologische resten zijn vanaf de 13de eeuw te dateren. De eerste aanwijzingen van menselijke activiteiten betroffen kuilen die in natuurlijke rivierkomafzettingen, vanaf 1,1 m ‑NAP, waren ingegraven. In een van de kuilen werd een fragment aardewerk teruggevonden uit de periode 1250 – 1450. Het terrein werd in de late 13de, begin van de 14de eeuw opgehoogd en er werd ten zuiden van de Bagijnenwalstraat plaatselijk een 1,3 m dik grijs kleipakket opgebracht. Het kleipakket, dat onder de 14de eeuwse stadsmuur lag, was mogelijk een aarden wal die de stad daarvoor omgaf. Meer onderzoek naar de aanwezigheid van dit pakket onder de stadsmuur is echter gewenst. De stadsmuur in dit deel van Gorinchem was in drie fasen aangelegd. In eerste instantie werd een muurtoren gebouwd. Daarna volgde achtereenvolgens de zuidwestelijke schildmuur en de noordoostelijke schildmuur.
Klooster
Zoals uit historische bronnen kan worden opgemaakt, lag er in de 15de eeuw een kloostercomplex-bagijnhof aan de Haarstaat. Binnen het onderzoeksgebied werden meerdere gebouwen teruggevonden die bij dit kloostercomplex hoorden. In totaal werden de resten van drie gebouwen gevonden. Van twee gebouwen waren de afzonderlijke ruimtes nog bewaard gebleven. De gebouwen omsloten een binnenplaats met een waterput. Een vierde structuur op de binnenplaats kon niet nader worden gedefinieerd.
Op het Bagijnhof woonden in de 15de en 16de eeuw de zusteren St. Nicolaas en St. Maria Magdalena. De Maria Magdalena zusters waren opgesloten zusters. Met de zusteren Nicolaas werden waarschijnlijk bagijnen bedoeld.
Omstreeks 1575, als gevolg van de Reformatie, werden de kloostergebouwen gesloopt. In 1584 begon men ook met de aanleg van een nieuw verdedigingsstelsel rondom Gorinchem. Buiten de laatmiddeleeuwse stadsmuren werd de stadsgracht gedeeltelijk gedempt en het voormalige kloosterterrein werd opgehoogd. Op de beschikbare grond buiten de stadsmuren kwam een productieplaats voor wol en later leer. Over de restanten de kloostergebouwen werd een standerdmolen (1575) en een woning (1617) gebouwd. Het perceel naast de woning, het voormalige kloosterhof, werd tot in 1827 gebruikt als begraafplaats. Op deze begraafplaats lagen nog de bovenlichamen van vermoedelijk twee volwassen mannen.
Vondsten
Het vondstmateriaal bestaat uit : keramiek, glas, pijpaarde, keramisch bouwmateriaal, natuursteen, leren voorwerpen, metalen voorwerpen en dierlijk botmateriaal. Het merendeel was aangetroffen tijdens de aanleg van de werkputten, in opgebrachte grond. Deze open context maakt het lastig om uitspraken te doen over de materiële cultuur van de toenmalige bewoners. Grote exemplaren van het afgedankte huisraad kunnen echter afkomstig zijn geweest van de vindplaats zelf. Dat geldt met name voor het bouwmateriaal en het dierlijk afval bij de leerlooierij. De vondsten passen in een stedelijke context.
Behoud
De bijzonder goed bewaarde vindplaats maakte dat de opdrachtgever deze, binnen de projectgrenzen, wilde bewaren. Het palenplan werd aangepast zodat de muurtoren en stadsmuur werden ontzien. De kloostergebouwen en overige structuren liggen diep genoeg om onder de nieuwe huizen behouden te blijven
2019
Voorafgaand aan de laatste fase van het archeologisch onderzoek : de opgraving, was al vanaf 2008 vooronderzoek uitgevoerd. Vanwege de economische crisis in 2012 werd na de sloop van de oude bebouwing de herontwikkeling van het gebied stopgezet. Pas zeven jaar later pakte men de draad opnieuw op en startte Hollandia Archeologen in mei 2019 een proefsleuvenonderzoek.
Door vier lange sleuven over het terrein te graven werd duidelijk welke archeologische resten nog in de ondergrond aanwezig waren en wat de kwaliteit daarvan was. Zo werden de resten van verschillende gebouwen, een kademuur en een deel van de laatmiddeleeuwse stadsmuur aangetroffen. Met uitzondering van de plaatsen waar de voormalige woningen hadden gestaan, bleek alles goed bewaard gebleven onder een circa 0,5 m dikke puin houdende grondlaag.
Stadsmuur
Allereerst werd de stadsmuur in samenwerking met een bouwhistoricus in kaart gebracht. Daarbij werd ook het fundament van de Bagijnentoren aangesneden. De stadsmuur bestond uit een serie van poeren met een onderlinge afstand van ca. 2,8 m (hartmaat) waarop de spaarbogen voor de weergang rustten. De fundering van de schildmuur (de beschermingsmuur) was ca. 0,9 m breed (drie bakstenen breed). De breedte van het opgaand werk is niet precies vastgesteld, maar zou net als de toren ca. 0,75 m breed geweest kunnen zijn. De gebruikte bakstenen hadden net als bij de toren een afmeting van 29,5÷30÷30,5 x 14/14,5 x 7 cm en een 5 lagenmaat van 38,5 cm.
Van de toren was enkel de achterkant bewaard. De voorzijde was volledig gesloopt. Vermoedelijk had dit plaats gevonden in de late 16e eeuw, als de nieuwe vesting rondom Gorinchem werd aangelegd. Tijdens de opgraving werd nog een plaatselijk ophoogpakket vastgesteld. Het is echter niet zeker of dit voor de aanleg van de stadsmuur was gedaan of dat er sprake is van een wal-fase voorafgaand aan de verstening.
Bastion II
2012
Op 12 november 2012 heeft Hollandia archeologen in opdracht van woningcorporatie Poort6 de eerste fase van de sloopwerkzaamheden ter hoogte van Bastion II te Gorinchem archeologisch begeleid. Deze fase van de archeologische begeleiding is uitgevoerd naar aanleiding van het verwijderen van de in de ondergrond aanwezige funderingen van reeds gesloopte woningen. Doel van de archeologische begeleiding was om schade aan eventuele archeologische waarden te voorkomen.
Ook werd gekeken of er aan de hand van eventueel verkregen inzichten de ligging van geplande proefsleuven gewijzigd kon worden. Ter hoogte van de reeds gesloopte bebouwing waren met het verwijderen van de funderingen geen archeologische resten tevoorschijn gekomen. Met het graven van een kijkgat op het achtererf werden echter archeologische resten direct onder het maaiveld aangetroffen. Het betrof muurwerk, bestaande uit rode en gele bakstenen.
Een van de geplande proefsleuven bevond zich enkele meters ten oosten van deze structuur. Het verdiende daarom aanbeveling om deze naar het westen te verplaatsen zodat deze over de aangetroffen structuur zou komen te liggen. Wanneer de resultaten geëxtrapoleerd werden, kon gesteld worden dat ter hoogte van de reeds gesloopte bebouwing de ondergrond tussen en direct onder de funderingen vergraven was. Alleen zeer diep ingegraven sporen als beer- en waterputten konden deels behouden zijn gebleven. Ter hoogte van de achtererven konden zich direct onder het maaiveld archeologische resten bevinden. Hierop werd besloten om de achtererven ongemoeid te laten tot het waarderend vervolgonderzoek (uitgevoerd in 2019)
2008, 2011
Eind oktober 2008 heeft Synthegra Archeologie in opdracht van BK bouw- & milieuadvies een inventariserend veldonderzoek uitgevoerd voor het plangebied Bastion II in Gorinchem, de zogenaamde Bagijnendriehoek. Dit onderzoek bestond uit een verkennend booronderzoek. De aanleiding voor het onderzoek was de voorgenomen herinrichting van het plangebied.
Conclusies booronderzoek
Binnen het plangebied is de bodem bij de aanleg van de bestaande woongebouwen verstoord tot een diepte variërend van 1,5 – 2,0 m ‑mv. Ter plaatse van de woningen aan de Nieuwe Walsteeg zijn heipalen aanwezig tot een diepte van circa 15 m ‑mv. Deze heipalen hebben slechts een beperkte verstoring van het bodemarchief tot gevolg gehad, waardoor hier nog onverstoorde archeologische waarden aanwezig kunnen zijn.
Ter plaatse van de bij de woongebouwen aan de Lindeboom en de Bagijnenwalstraat behorende tuinen is een 0,5 – 1,0 m dikke ophogingslaag aangebracht. De bodemverstoringen die plaats hebben gevonden ten behoeve van de aanleg van de in deze tuinen gelegen schuurtjes, reiken niet dieper dan de aangebrachte ophogingslaag. Over eventuele bodemverstoringen c.q. ophogingen ter plaatse van de tuinen behorend bij de woningen aan de Nieuwe Walsteeg zijn geen gegevens bekend.
Selectieadvies bureauonderzoek 2011
Indien de toekomstige bodemingrepen dieper reiken dan de recente bodemverstoringen c.q. ophogingslaag, dan adviseert Econsultancy om het plangebied nader te onderzoeken door middel van een IVO karterende en waarderende fase door middel van proefsleuven (IVO‑P). Tevens wordt geadviseerd om de sloop van de ondergrondse delen van de huidige bebouwing archeologisch te laten begeleiden.
Bovenstaand advies vormt een selectieadvies. Econsultancy wil de opdrachtgever erop wijzen dat dit selectieadvies nog niet betekent dat de bodemverstorende activiteiten of daarop voorbereidende activiteiten kunnen worden ondernomen. De resultaten van dit onderzoek zullen eerst moeten worden beoordeeld door het bevoegd gezag (gemeente Gorinchem), die vervolgens een selectiebesluit neemt.
Er is geprobeerd een zo gefundeerd mogelijk advies te geven op grond van de gebruikte onderzoeksmethode. De aanwezigheid van archeologische sporen of resten op kleinere dieptes dan de aangegeven recente verstoringsdiepte is nooit volledig uit te sluiten.
Publicaties
De Grienden VOF (2020) Helden van Gorkum, de helden van vroeger. Het verhaal van de plek, Hoornaar. Flipbook | PDF (4 MB) |
|
Hundertmark, H.F.G. (2022) Een nieuw kasteel voor de graaf van Holland. Kasteel de Blauwe Toren te Gorinchem in: R. Gruben & T. Hermans (red.), "Die hofstat daer dat huys op plach te staan". Recent onderzoek op het gebied van kastelen en buitenplaatsen in Nederland, Stichting Kastelenstudies Nederland Publicatiereeks 4, Zwolle, p. 103-116. WorldCat | Flipbook | PDF (1 MB) |
|
Leuvering, J.H.F. (2008) Bureauonderzoek (Quickscan) Bagijnenwalstraat te Gorinchem. Gemeente Gorinchem, Doetinchem. Flipbook | PDF (7,05 MB) |
|
Koeman, S.M. (2008) Inventariserend veldonderzoek d.m.v. boringen. Bastion II te Gorinchem. Gemeente Gorinchem, Doetinchem. Flipbook | PDF (3 MB) |
|
Salomons, K.T. (2012) Archeologische begeleiding Bastion II eerste fase, Gorinchem, gemeente Gorinchem, Hollandia reeks 445, Zaandijk. Flipbook | PDF (7 MB) |
|
Salomons, K.T. (2019) Inventariserend veldonderzoek middels waarderende proefsleuven Bagijnenwalstraat in Gorinchem, gemeente Gorinchem, Evaluatierapport, Zaandijk. Flipbook | PDF (8 MB) |
|
Salomons, K.T. (2021) Gorinchem | Bagijnenwalstraat/Lindeboom in: Archeologische Kroniek Zuid-Holland. De belangrijkste opgravingen en vondsten uit 2020, 52ste jaargang, Delft, p. 18-23. Flipbook | PDF (17 MB) |
|
Salomons, K.T. (2022) Een archeologische opgraving aan de Bagijnenwalstraat in Gorinchem, gemeente Gorinchem. Evaluatierapport, Zaandijk. Flipbook | PDF (1 MB) |
|
Salomons, K.T., met bijdrage van H. Hundertmark (2022) Aan het zicht onttrokken. Het archeologisch onderzoek van een stadsmuur, een kloostercomplex, een standerdmolen, een woning en een productieplaats (1250-1850) aan de Bagijnenwalstraat in Gorinchem, gemeente Gorinchem (Z-H). Hollandia reeks nr. 1032, Zaandijk/Rotterdam. Flipbook | PDF (13 MB) |
|
Spanjaard, G.W.J. (2011) Archeologisch bureauonderzoek. Plangebied "Bastion 2" te Gorinchem. Gemeente Gorinchem, Doetinchem. Flipbook | PDF (1,65 MB) |
Metadata
Archisnummer(s): | 4702425100 (proefsleuvenonderzoek) 4864653100 (opgraving) |
Topografische Kaart: | 38G |
Coördinaten: | 126.435/427.170 (centrum) |
Toponiem: | Bagijnenwalstraat/Lindeboom |
Plaats: | Gorinchem |
Gemeente: | Gorinchem |
Provincie: | Zuid-Holland |
Type onderzoek: | Inventariserend veldonderzoek door middel van waarderende proefsleuven en definitief archeologisch onderzoek |
Uitvoerder: | Hollandia Archeologen |
Projectleider: | Drs. K.T. Salomons |
Opdrachtgever: | Van Wijnen |
Bevoegd gezag: | Gemeente Gorinchem |
Aanvang onderzoek: | 4-6 september 2019 2-25 juni 2020 |
Vondsten & documentatie: | Gemeentelijk depot voor archeologie Gorinchem |
DANS: | - |
Brochure onderzoek Bagijnenwalstraat en Lindeboom
Woensdag 16 september 2020 was de officiële start van het bouwproject Helden van Gorkum. Het komend jaar wordt aan weerszijden …
Een kijkje in de kloosterkeuken van de Magdalenazusters
In juni dit jaar heeft Hollandia Archeologen de laatste fase van het archeologisch onderzoek aan de Bagijnenwalstraat uitgevoerd. De directe …
Opgraving plangebied Bagijnenwal gestart
Dinsdag 2 juni startte Hollandia Archeologen een opgraving op het plangebied Bagijnenwal. Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van projectontwikkelaar Van …