Het gemeentelijk depot voor archeologie is tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor bezoekers.
Vrijwilligers van het depot laten zien hoe vondsten gerestaureerd worden. Daarnaast zijn in de werkruimten bodemvondsten – afkomstig van Gorcumse opgravingen – te zien.
De gemeente Gorinchem doet dit jaar voor de 31e keer mee aan de Open Monumentendag. Op zaterdag 9 september vinden er verschillende activiteiten plaats rondom het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’
Zware oorlogsmunitie langs de Dalemsedij…
In oktober 2023 is tijdens de werkzaamheden aan de Dalemsedijk en de watergang achter het Fortes Lyceum in Gorinchem een bijzondere vondst gedaan. Er kwamen twaalf zware stenen kogels met …
Bezoek het depot tijdens de open dagen op 14 …
Tijdens de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 14 juni, zaterdag 15 juni en zondag 16 juni is het gemeentelijk depot voor archeologie aan de Arkelsedijk van 14.00 tot 17.00 uur geopend …
Helmsteeg, wonen, koeken bakken, koffie br…
In juli en september 2022 is een archeologische begeleiding uitgevoerd ter hoogte van de Helmsteeg 1 – 14 in het centrum van Gorinchem. Hier zijn in bestaande gebouwen nieuwe woningen gerealiseerd, waarvoor de …
Reünie 50 jaar Nederlandse jeugdbond voor g…
17 December 2020 was het vijftig jaar geleden dat op initiatief van Claas van Kuilenburg in Gorinchem een afdeling van de Nederlandse Jeugdbond ter Bestudering van de Geschiedenis (NJBG) werd …
Brochure onderzoek Bagijnenwalstraat en L…
Woensdag 16 september 2020 was de officiële start van het bouwproject Helden van Gorkum. Het komend jaar wordt aan weerszijden van de Bagijnenwalstraat-Lindeboom gebouwd aan 26 nieuwe woningen. Voorafgaand op de …
Een kijkje in de kloosterkeuken van de Magd…
In juni dit jaar heeft Hollandia Archeologen de laatste fase van het archeologisch onderzoek aan de Bagijnenwalstraat uitgevoerd. De directe aanleiding hiervoor is de bouw van 26 woonhuizen aan weerszijde …
Opgraving plangebied Bagijnenwal ges…
Dinsdag 2 juni startte Hollandia Archeologen een opgraving op het plangebied Bagijnenwal. Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van projectontwikkelaar Van Wijnen en gaat vooraf aan de bouw van 26 woningen …
Oudste publicaties over de geschiedenis v…
Een selectie uit de oudste publicaties over de geschiedenis van Gorinchem nu digitaal op een rijtje. Een belangrijk deel van deze uitgaves is tegenwoordig helaas steeds vaker nog enkel in …
Speuren door het depot of zelf je eigen tegel…
Grijp je kans en breng een bezoek aan het gemeentelijk archeologiedepot van Gorinchem. Normaal gesproken kun je het depot en de werkruimte alleen op afspraak bezoeken. Maar tijdens de Nationale …
De boekjes van W.A. van der Donk (1894−197…
Geboren Gorcumer Wilhelmus Adrianus van der Donk (1894−1972) was vanuit Amsterdam actief als Statenlid en later ook gedeputeerde voor de Katholieke Volkspartij (KVP). Daarnaast was hij werkzaam als repetitor (examenbegeleider) voor …
De boekjes van Willem Frederik Emck (1869−…
Willem Frederik Emck wordt in 1869 te Gorinchem geboren. Zijn gelijknamige vader werkt dan voor het gemeentebestuur als bode. Zoals in die tijd niet ongebruikelijk, komt later ook junior in …
Middeleeuwse gracht met nog verrassend vee…
De afgelopen drie weken werd een opgraving uitgevoerd in de Knipsteeg te Gorinchem. Op basis van het vooronderzoek en de resultaten van de opgraving aan de Krijtstraat in 2002, was …
Archeologen moeten weer terug naar de Grot…
Maandag 13 mei start archeologisch onderzoeksbureau De Steekproef een verkennend onderzoek aan de Knipsteeg. Het onderzoek was oorspronkelijk een week eerder gepland. Op basis van de conclusies in het verslag …
Kan vol ongedierte naar tentoonstelling Ri…
Vanaf donderdag 2 mei is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een niet-alledaagse Gorcumse bodemvondst te zien : een middeleeuwse kan, ooit gebruikt als muizenval. Deze ‘muizenpot’ van eenvoudig grijs aardewerk …
Kom speuren in het depot tijdens de Nation…
Wil jij het prachtige glas zien waaruit een schoolrector 600 jaar geleden zijn biertje dronk ? Of ben je nieuwsgierig naar de middeleeuwse wapens die men gebruikte bij het beleg van …
Luchtfoto uit Tweede Wereldoorlog toont Bla…
Amateurarcheoloog Arie Saakes deed enkele maanden geleden een spectaculaire vondst. Op een luchtfoto van de Royal Air Force uit 1944 meende hij de contouren van het donjon van de Blauwe …
Haalbaarheidsonderzoek hotel Buiten de W…
In oktober 2017 diende de ontwikkelaar het haalbaarheidsonderzoek in, ter voorbereiding op de bouw van een hotel op de locatie Buiten de Waterpoort. De documenten zijn door de gemeente beoordeeld …
Binnenkort twee nieuwe publicaties over de…
Binnenkort verschijnt de eerste bundel van de Stichting Kastelenstudies Nederland (SKN). De SKN heeft als doel het bevorderen en publiceren van wetenschappelijk onderzoek naar kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en het hieraan …
Aanvullend bouwhistorisch onderzoek Bui…
Gemeente Gorinchem ontving eind oktober de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek over het inpassen van archeologische vondsten in de vloer van het hotel dat gebouwd wordt op de locatie Buiten de …
Opgraving van een begraafplaats Groenmarkt-…
Dinsdag 7 november 2017 startte Hollandia Archeologen uit Zaandijk met een opgraving naar het voormalige kerkhof op de Groenmarkt-Achter de Kerk. Het onderzoek is noodzakelijk in verband met het planten van …
Resten vestingmuur met toren in de Hazewind…
Dinsdag 10 oktober startte Transect BV een archeologisch onderzoek in de Hazewindhondstraat. Nadat eerder funderingen van 17de eeuwse bebouwing en een 18de eeuwse watergang waren aangetroffen, werd begin van deze …
Vondstenspreekuur tijdens de Nationale A…
Pak de unieke kans en breng een bezoek aan het gemeentelijk archeologisch depot van Gorinchem ! Normaal gesproken zijn het depot en de werkruimte alleen te bezoeken op afspraak. Maar tijdens …
Archeologen vinden skeletten achter het…
Dit onderzoek naar de skeletten achter het gebouw van het Gorcums Museum is uitgevoerd vooruitlopend op het plaatsen van vuilcontainers. Eerder deze maand vond daarom ook een beperkte opgraving plaats …
Booronderzoek Buiten de Waterpoort
Woensdag 30 augustus werden rond de eerder bij archeologisch onderzoek aangetroffen muurresten Buiten de Waterpoort mechanische grondboringen verricht om een beter zicht te krijgen in de situering van nog onder …
Groen licht voor onderzoek haalbaarheid inp…
De vergunninghouder van het nieuw te bouwen hotel Buiten de Waterpoort heeft een voorstel gedaan om de archeologische vondsten in te passen in het te bouwen hotel. Dit voorstel dient …
Booronderzoek voorafgaand op plaatsen vu…
In de week van 15 mei 2017 heeft Hollandia archeologen in opdracht van de gemeente Gorinchem een archeologisch booronderzoek uitgevoerd voor meerdere planlocaties binnen de historische binnenstad van Gorinchem. Aanleiding …
Evaluatierapport onderzoek Buiten de Wa…
Het evaluatierapport van het archeologisch onderzoek in het kader van de vergunningsprocedure voor de bouw van een hotel Buiten de Waterpoort is bekend. Voornaamste conclusie en aanbevelingen : de aangetroffen verdedigingswerken …
De Blauwe Toren in de Krabsteeg
In 1983 kwam in een bouwput ten zuiden van de Krabsteeg, tegenwoordig Schuttersgracht, een zeer zware ca 9.30 m dikke ongeveer oost-west verlopende muur tevoorschijn. De muur was gemetseld met stenen van ca 25 x 5 …
Buiten de Waterpoort
Een foto-impressie van het archeologisch onderzoek naar de gevonden muurresten Buiten de Waterpoort in Gorinchem. Gemaakt door SOB Research op 17 maart jl.
De Blauwe Toren, wat kunnen we ermee
De opgraving van de funderingen Buiten de Waterpoort te Gorinchem houdt de gemoederen in de stad bezig. Als vervolg op de lezingenavond eerder in het Gymnasium te Gorinchem organiseert de …
Reconstructie ligging Blauwe Toren
Er leven nog veel vragen over de exacte ligging van de resten van het voormalige kasteelcomplex de Blauwe Toren. Op verzoek van de Stichting Menno van Coehoorn projecteerde ir. W. Annema …
Wapens naar Den Bosch
De afgelopen jaren is er steeds meer interesse in de archeologie van moderne oorlogen. Daarom besteedt Het Noordbrabants Museum, uitgebreid aandacht aan deze boeiende nieuwe tak van bodemonderzoek. Wat vind …
Vestingtoren
Eind november deden archeologen van SOB Research bij een proefsleuvenonderzoek een bijzondere vondst in het gebied Buiten de Waterpoort : een deel van de oude stadsmuur uit de 14de eeuw met …
Nieuwe publicatie Blauwe Toren
Enkele maanden geleden is de Stichting Kastelenstudies Nederland (SKN) opgericht. De stichting heeft als doel het bevorderen en publiceren van onderzoek naar kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en hieraan gerelateerd historisch groen. De eerste …
Archeologisch depot verhuisd
De eerste week van januari 2017 is het gemeentelijk archeologisch depot verhuisd van de lokatie in de Avelingen naar de Arkelsedijk, het voormalige onderkomen van de GGD en de ambulancedienst. De …