Opgra­vin­gen Kazer­ne­plein afge­rond, opgra­vers kwaad na roof uit beerput

 

GORINCHEM — De laatste dagen van de opgravingen van het Huis van Paffenrode op het Gorcumse Kazerneplein beleefden de archeologen en vrijwilligers aangeslagen. Woensdagnacht is een begin vorige week ontdekte beerton namelijk leeggeroofd. De opgravers noemen het het werk van professionals. Ze wisten namelijk precies waar ze moesten zoeken.

Door de roof zijn er tevens vernielingen aangericht. Ook de kraan ontkwam niet aan de lafhartige daden van de, zoals archeoloog Pieter Floore de daders noemt, 'geldlustige schatgravers'. De kraan werd besmeurd en de kraanmachinist, Jacques Pos, had enige tijd nodig om vernielingen te repareren.

Politiebericht en interview door Philomena Bijlhout, RTV Rijnmond

"Er is een hoop vernield," zegt Pieter Floore, die samen met Martin Veen en Mathijs van Nie de opgravingen leidt, bitter. "Het is heel lullig en gebeurt vaak bij opgravingen. Die lui wisten waar en hoe ze het moesten doen, want de put was afgedekt. Dit is zeker niet het werk van wat scholiertjes. Het frustreert je werk ontzettend. Een heleboel vrijwilligerswerk wordt zo erg tegengewerkt. Het is bovendien roof van staatseigendommen. Daar is de Monumentenwet op van toepassing. De onderste laag hadden we nog niet uitgegraven en er is best kans dat daar nog hele voorwerpen zaten. Wij hebben in de bovenliggende lagen veel zeventiende eeuws glas -en aardewerk gevonden. Nu kunnen we niet meer reconstrueren, want er is een hoop gestolen en alle verschillende lagen door elkaar geraakt.' ledere laag is een tijdsdeel, dus per laag worden de scherven bij elkaar gezocht en later gelijmd. Na het gewoel in de put door vreemde handen, is dus niet meer te herleiden welke scherven waar horen.

Vrijwilliger Tiny Wijnen: 'Iedereen was anders na de ontdekking van de roof. Men was mat. Ik ben kwaad. Dit is heel veel werk geweest en dat dit gebeurd geeft me een rotgevoel. Je doet het ergens voor en hier krijg je zo de pest van in.'

Het was lonend

Gelukkig hebben de opgravers ook vrolijkere situaties gekend vorige week. Zo werd er buiten het hoofdgebouw een 'redelijk groot bijgebouw' gevonden, die op geen enkele kaart te vinden is. Ook werden steeds meer slootjes met bagger en veel vondsten blootgelegd. Uit - onder meer - die sloten kwamen messen, sleutels en veel huisafval te voorschijn. Tevens vonden de archeologen tijdens de laatste dagen een kanonskogel en militaire onderscheidingen. Het algemene oordeel was dan ook dat het een hele lonende opgraving was. dat bleek dat men op zoek was gegaan naar een heel groot voornaam huis. een hele mooie vondst was een wijwaterbak van blauw natuursteen. "In 1580 is in Gorinchem de stadsuitbreiding in volle gang.  Veel  middeleeuwse bouwwerk werden toen gesloopt. Bouwmaterialen werden hergebruikt. Zoals te zien is bij het Huis van Paffenrode, waar de funderingen zijn gebouwd van hergebruikte materialen. Zo is het mogelijk  dat de wijwaterbak ook op deze manier daar terecht is gekomen.

Jan Robijns
Kompas Aktief
9 september 1997

Reacties zijn gesloten.