Monnik met boek

Monnik met boek voorzijde
Monnik met boek linkerzijdeMonnik met boek rechterzijdeMonnik met boek achterzijde

Monnik met opengeslagen boek op schoot, pijpaarde (1500-1550)

Beschrijving

In 1972 kwam uit de Schutยญtersยญgracht, tijยญdens bagยญgerยญwerkยญzaamยญheยญden voorยญafยญgaand aan de verยญbreยญding van de Pompยญstraat, een mal van rood aarยญdeยญwerk voor de proยญducยญtie van een zeldยญzaam type pijpยญaarยญden beeldยญjes tevoorยญschijn. De vondst toont aan dat tusยญsen ca. 1500 en 1550 in Gorinยญchem reliยญgiยญeuze beeldยญjes zijn geproยญduยญceerd.1

Op welke schaal dit gebeurde is niet bekend. Met name rond 1500 was er in Nederยญland veel vraag naar eenยญvouยญdige perยญsoonยญlijke devoยญtiยญoยญnaยญlia.2 Het Gorยญcumse beeldje heeft de vorm van een monยญnik of aposยญtel met openยญgeยญslaยญgen boek (bijยญbel?) op schoot. Een tweede mal om de achยญterยญzijde van het beeldje te maken ontยญbreekt helaas.

 Nal met afgietsel van gips, collectie Museum Catharijneconvent

Mal met afgietยญsel van gips, colยญlecยญtie Museum Catharijneconvent.

De mal is te zien in Museum Cathaยญrijยญneยญconยญvent te Utrecht. Op verยญzoek van de vinยญder maakte het resยญtauยญraยญtieยญateยญlier van de Rijksยญdienst voor het Oudยญheidยญkunยญdig Bodemยญonยญderยญzoek desยญtijds een afdruk in pijpยญaarde. Deze is opgeยญnoยญmen in de archeยญoยญloยญgiยญsche colยญlecยญtie van de gemeente Gorinchem.

Vergelijkbare vondsten

Ondanks de vele vondยญsten van pijpยญaarยญden beeldยญjes in de afgeยญloยญpen decenยญnia, zijn er slechts een klein aanยญtal verยญgeยญlijkยญbare voorยญbeelยญden bekend. In de colยญlecยญtie van H.J.E. van Beuยญninยญgen bevindt zich een soortยญgeยญlijke bodemยญvondst uit Edam. Op dit beeldje zijn nog resยญten van de vroeยญgere beschilยญdeยญring aanยญweยญzig. Een ander fragยญment is bekend uit de bodem van Leiยญden. 3 In de colยญlecยญtie van het Rijksยญmuยญseum van Oudยญheยญden bevinยญden zich een minยญder gedeยญtailยญleerde mal uit Leiยญden4 en een beeldje afkomยญstig uit Maasยญdriel. Beiยญden worยญden vroeยญger gedaยญteerd dan het Gorยญcumse exemplaar.

Fragment beeldje van een monnik met boek gevonden in Edam, collectie H.J.E. van Beuningen.

Beeldje gevonยญden in Edam, colยญlecยญtie H.J.E. van Beuningen.

Details

Omschrijving:Zittende monnik of apostel met een opengeslagen boek op schoot. Pijpaarden afdruk uit een enkele terracotta mal.
Materiaal:Pijpaarde
Productie:Nederland
Datering:1500-1550, afdruk door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, Amersfoort.
Afmetingen:11,2 x 7,3 x 4,0 (h x b x d in cm.)
Vindplaats:Gorinchem, Pompstraat uit grachtvulling Schuttersgracht, particuliere vondst (1972).
Vondstnummer:-
Verwerving:Schenking H.A.R. Hovenkamp, Harderwijk.
Vragen?Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze vondst?
Laat het ons weten!

Vindplaats

 

Pompstraat met Schuttersgracht Gorinchem ca 1972

Pompstraat voor de verbreding met Schuttersgracht ca. 1972

Documentatie

Bodemonderzoek in Leiden 11-12 Archeologisch jaarverslag 1988/1989 Henry-Buitenhuis, E.V. (1990)
Pijpaarden beeldjes uit Leidse bodem, in: Bodemonderzoek in Leiden. Archeologisch jaarverslag 1988-1989 11e/12e jrg, Leiden, p. 71-76.
Flipbook | PDF (61 MB)
Bodemonderzoek in Leiden 11-12 Archeologisch jaarverslag 1988/1989 Kleiterp, M.E. (1990)
Een verzameling pijpaarden mallen en beeldjes uit Leiden in het Rijksmuseum van Oudheden, in: Bodemonderzoek in Leiden. Archeologisch jaarverslag 1988-1989, 11e/12e jrg, Leiden, p. 77-88.
Flipbook |ย PDF (61 MB)
Ostkamp, S. (2011) Christus per dozijn, in: Vind Magazine 1, Hoorn, p. 68-73. Ostkamp, S. (2011)
Christus per dozijn, in: Vind Magazine 1, Hoorn, p. 68-73.
PDFย (2 MB)
Berge, J.H. van den, R.F. van Dijk, A. van der Meulen, H. van der Meulen, S. Ostkamp & P. Smeele (2003) In Gorcum gebakken. Aardewerk, kleipijpen en wandtegels, Gorinchem. Ostkamp, S. (2003)
Gebed in eenvoud. Gebruik en productie van pijpaarden beelden in Gorcum, in: J. H. van den Berge et al., In Gorcum gebakken. Aardewerk, kleipijpen en wandtegels, Gorinchem, p. 56-63.
WorldCat | Flipbook | PDF (7 MB)
Productie en gebruik van pijpaarden en terracotta devotionalia in de Nederlanden Ostkamp, S. (2001)
Productie en gebruik van pijpaarden en terracotta devotionalia in de Nederlanden. Het ambacht van de heyligenbacker voor Judocus Vredis, een archeologisch verslag. in: A. Boฬˆing & G. Inhester (red.), Judocus Vredis, Kunst aus der Stille, eine Klosterwerkstatt der Dรผrerzeit/Judocus Vredis, Kunst uit de stilte, een kloosterwerkplaats uit de tijd van Dรผrer, Borken, p. 186-256.
WorldCat | Flipbook | PDF (5 MB)
Materiaal: Pijpaarde
Periode: Nieuwe tijd A: 1500-1650 nC
Toepassing: Religie
Vindplaats: Pompstraat (1972)