Vondst
Het GorÂcums Museum ontÂving in 2013 een niet-alleÂdaagse schenÂking : een geweer, een karaÂbijn met bijÂbeÂhoÂrende bajoÂnetÂten van het NederÂlandse leger uit de Tweede WereldÂoorÂlog en een offiÂciersÂsaÂbel, uit de 19de eeuw.
De wapens waren 25 jaar geleÂden opgeÂbagÂgerd, verÂmoeÂdeÂlijk tijÂdens de renoÂvaÂtie van de LinÂgeÂhaÂven tusÂsen 1983 en 1988, of tijÂdens bagÂgerÂwerk in de VluchtÂhaÂven. Helaas ontÂbreÂken hierÂover nadere gegeÂvens. WaarÂschijnÂlijk zijn de wapens bij de capiÂtuÂlaÂtie in mei 1940 bewust stukÂgeÂslaÂgen en in het water gegooid, zodat zij niet in hanÂden van de bezetÂter konÂden vallen.
BijÂzonÂdere vondst
De vondÂsten werÂden overÂgeÂbracht naar het archeÂoÂloÂgisch depot. Dr. A.V.A.J. BosÂman van MiliÂtary LegÂacy in DordÂrecht werd gevraagd het mateÂriÂaal te deterÂmiÂneÂren. BosÂman stelde vast dat het hier wapens van NederÂlandse makeÂlij betreft : een karaÂbijn M95‑3, een geweer M95 (beide met bijÂbeÂhoÂrende bajoÂnetÂten) en een offiÂciersÂsaÂbel. Deze types vuurÂwaÂpens waren vanaf 1895 bij de landÂmacht in gebruik. De sabel is ouder (na 1813).
HoeÂwel de wapens voor NederÂland niet uniek zijn, hebÂben zij beslist een hoge lokale waarde. TijÂdens de resÂtauÂraÂtie bleek hun conÂdiÂtie nog verÂrasÂsend goed.
Wapens naar Den Bosch
De afgeÂloÂpen jaren is er steeds meer inteÂresse in de archeÂoÂloÂgie van moderne …
OnderÂzoekÂverÂslag
Bosman, A.V.A.J. (2013) Het gebroken geweertje. Determinatie van vondsten uit de meidagen van 1940, opgebaggerd in Gorinchem, Military Legacy Rapport ML 27, Dordrecht. Flipbook | PDF (1,38 MB) |