GORINCHEM – De gemeentelijke Werkgroep Archeologie heeft vorige week een joods ritueel had opgegraven in de binnenstad van Gorinchem “We werden aangenaam verrast door de vondst”, bekende medewerker Martin Veen. De werkgroep overlegt ondertussen met projectontwikkelaar ING Vastgoed en het architectenbureau om te bekijken hoe het rituele bad behouden kan blijven voor de stad. Op de locatie zijn aan de Kwekelstraat zijn nieuwbouwhuizen gepland, waarvan deze week de bouw zou beginnen.
Het maakt de Werkgroep niet uit in welke vorm het rituele bad geconserveerd wordt “Desnoods gooien ze het bad weer vol met zand. Het belangrijkste is dat het niet vernield wordt tijdens de bouw van de woningen”, meende de 38-jarige Veen. De Werkgroep en andere instellingen moedigen het architectenbureau aan iets ‘creatiefs’ te bedenken, waardoor de vondst zichtbaar blijft voor het blote oog.
Ondertussen hebben de Belangenvereniging Binnenstad Gorinchem (BGG) en de Stichting Dijksynagoge ook gepleit voor behoud van het bad. Volgens Ruth de Jong, bestuurslid van BGG, gaat het hier om een unieke vondst. “We zijn er meteen heengestapt. En we hebben meteen brieven geschreven naar het gemeentebestuur, de architect en de projectontwikkelaar”, aldus De Jong. Volgens De Jong is dit de kans om iets terug te doen voor de Joodse gemeenschap. “In de vijftiger jaren is de synagoge afgebroken. Er bleef niets meer van over We vinden dat we nu alles aan moeten wenden om het bad te redden”, vond de Gorinchemse.
De joodse synagoge was tussen 1841 en 1958 gevestigd aan de Kwekelstraat. De badplaats bevond zich aan de achterzijde van de synagoge en werd gebruikt voor rituele reinigingen. “De vrouwen moesten zich bijvoorbeeld na elke menstruatie in het bad onderdompelen”, vertelde Veen. Daarnaast maakte de bruid kort voor haar huwelijksdag gebruik van het bad.
De Stad Gorinchem
29 februari 2000