GORINCHEM – ‘Volle bak’ was het maandagavond in De Heul toen de historische vereniging Oud-Gorcum een dia-lezing gaf over de opgravingen aan de Krijtstraat. Stadsarcheoloog Pieter Floore schetste een beeld van wat er in augustus en september vorig jaar is blootgelegd op de plek waar nu gebouwd wordt aan een filiaal van V&D.
Veel gegevens worden op dit moment onderzocht. Resultaten daarvan worden pas in de zomer verwacht. “Bij veel voorwerpen zoeken we nog naar de precieze datering. Maar er komen nog steeds verrassingen tevoorschijn”, vertelt Floore, die als archeoloog in dienst is van de gemeente Gorinchem. In zes weken tijd heeft onderzoek- en adviesbureau Baac uit Den Bosch samen met Floore gezocht naar het Hof van Arkel en hebben het waarschijnlijk gevonden. “Helemaal zeker weet je het nooit in de archeologie, zolang je geen naambordje tegenkomt. Er is niet veel van het Hof bekend, maar wel dat het tegenover de Grote Kerk moet hebben gelegen. De vraag is alleen, aan welke kant ? Op deze plaats is het heel aannemelijk, omdat het huis aan de Krijtstraat heel bijzonder is en afwijkt van alles wat er dan tot nu gevonden is in Gorcum.
Een hof in de tijd van de Heeren van Arkel was een kleiner onderkomen dan een slot of burcht. Hier moet het religieuze en bestuurlijke centrum van de stad hebben gezeten. Dat is te zien aan de hand van een plattegrond uit de 16de eeuw van Gorinchem. Het Hof was toen waarschijnlijk al verdwenen, in ieder geval de betekenis ervan.”
Skelet
De opgravingen geven dus inzicht in het vermoedelijke huis van Jan van Arkel, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Gorcum. Onder de fundering zijn zelfs nog oudere resten gevonden van huizen uit de dertiende eeuw. Floore : “Onder alle bebouwing kwamen kuilen en gaten tevoorschijn vol mest en ander huisafval, zelfs een heel skelet van een schaap. Dit zijn resten van agrarische stadswoningen uit de tijd van de stichting van de stad Gorcum.”
De meeste ontdekkingen zijn gedaan in de beerputten en ‑kelders die bloot zijn komen te liggen. Daaronder bevinden zich tientallen schrijfstiftjes van been, ijzer en brons. Deze zijn gevonden rondom de laatmiddeleeuwse school die bovenop de fundering van het Hof is gebouwd. Ook zijn de archeologen duizenden glasscherven uit de 16de eeuw tegengekomen, die met veel geduld van vrijwilligers in elkaar zijn gezet tot fraaie drinkglazen. Daarnaast kwam een gave sleutel, een houten tol en lakenzegel naar boven. “De herkomst van de zegel is nog niet helemaal duidelijk, maar dit verhaal wordt vervolgd”, besluit de stadsarcheoloog.
22 januari 2003
Gorcumse Courant