Krijtstraat: op zoek naar hof van de Van Arkels

Archeologen hebben deze week op de plaats waar in de Krijtstraat een V&D-vesting komt sporen teruggevonden van het 14e eeuwse hof van de Van Arkels. Over dit hof is vrijwel niets bekend behalve dat hier in 1405 het huis van Jan van Arkel stond.

Gehoopt wordt ook dat resten worden gevonden vn de oude Stadsschool die op deze plaats volgens de kronieken tussen 1547 en 1606 heeft gestaan. Na 1606 ging de school verder als ‘Stads Latijnsche┬á School”, de voorloper van het huidige gymnasium.

Op de Open Monumentendag kan de locatie worden bezocht en wordt uitleg gegeven tijdens twee rondleidingen die zijn gepland om 11.00 uur en 14.00 uur. Belangstellenden kunnen zich vijf minuten voor de aanvang van de rondleiding aanmelden op het adres Struisvogelstraat 4 (voormalige wooninfo)

De opgravingen worden uitgevoerd door het onderzoek- en adviesbureau BAAC, dat is gespecialiseerd in bouwhistorie en archeologie, gemeentearcheoloog Pieter Floore en een aantal enthousiaste vrijwilligers van de Werkgroep Archeologie. Ze zijn op 12 augustus begonnen met hun onderzoek. Eind september zal het worden afgerond. Een interessante ontdekking is gedaan met de vondst van een tinnen pelgrimsinsigne uit de 15e of begin 16e eeuw.

10 september 2002
De Stad Gorinchem

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.