GORINCHEM – Archeologen hebben hooggespannen verwachtingen bij het vooruitzicht van opgravingen op de bouwlocatie voor V&D in de Gorcumse binnenstad. Er zouden namelijk wel eens vondsten kunnen worden gedaan die teruggaan tot in de veertiende eeuw. Het is niet ondenkbaar dat een deel van het hof van de familie Van Arkel wordt blootgelegd.
Wanneer de archeologen precies aan het werk gaan, is nog niet bekend, maar in elk geval in de periode tussen eind juli en half september. De Gorcumse gemeenteraad stemde gisteravond zonder slag of stoot in met het krediet van ruim 1,1 miljoen euro voor de locatieontwikkeling voor V&D. Ondanks het feit dat de grondexploitatie een klein tekort van zo’n 44.000 euro vertoonde, dat overigens met geld uit de algemene reservepot wordt opgevangen. Het tekort is ontstaan omdat bij de twee jaar geleden gesloten overeenkomst met de ontwikkelaar Blauwhoed geen rekening is gehouden met eventuele planschade en de kosten van archeologisch onderzoek. Die ‘vergeetachtigheid‘ was reden voor P. Schefferlie (PvdA) de enige vraag te stellen. “Wordt er bij nieuwe plannen in de toekomst wel rekening mee gehouden?”, wilde hij weten. “Een vraag die ik kort en krachtig kan beantwoorden”, reageerde wethouder H. Akkerman. “Ja!” De kans dat de raad negatief zou reageren, was vooraf al vrijwel nihil. Temeer de slopers al druk in de weer zijn met het slopen van de panden in het gebied tussen de Krijtstraat en de Struisvogelstraat.
De nieuwbouw van V&D wordt ingeklemd tussen het Kazerneplein, met z’n overdekte parkeergarage en het hart van de Gorcumse binnenstad, waarin de meeste ondernemers de komst van het warenhuis wel zien zitten. Tientallen jaren werd al gesproken over de vestiging van V&D in de Arkelstad. De stofwolken vliegen in het rond bij de sloop aan de Krijtstraat in de Gorcumse binnenstad. Op de plaats waar nu nog slechts een half gesloopte bouwval staat, voorheen het onderkomen van de Turkse islamitische Culturele Vereniging, opent V&D straks z’n deuren.
De Dordtenaar
28 juni 2001