GORINCHEM – De vrijwilligers van de Archeologische Werkgroep Gorinchem leggen vandaag en morgen de laatste hand aan de opgravingen op het Kazerneplein. In hun speurtocht, die vier weken geleden van start ging, stuitten ze tot hun verrassing op resten van het Huis Paffenrode. Een huis dat eind zestiende eeuw werd gebouwd door stadspensonaris mr. Adriaen van Weresteyn. In 1618 kochten Jonker Jacob van Paffenrode en zijn schoonmoeder, de moeder van Wilhelmina van Arkel, het huis.
Een beerton vormde gisteren de verrassing van de dag. Het van origine voor wijn bestemde houten vat is door de bewoners vermoedelijk gebruikt als een waterton. Toen het vat niet meer als waterreservoir nodig was, gooiden de zeventiende eeuwse Gorcumers het vol etensresten en ander afval.
Toch vormt de beerton niet de meest unieke vondst van de week. Archeoloog Pieter Floore en zijn medewerkers stuitten eerder deze week op zogeheten tuinaarde, de grond van de vroegere tuin. “In eerste instantie onderkenden we niet dat we op tuinaarde zaten, maar toen we daar eenmaal achter waren, kwamen we tot de conclusie dat het zeer goede grond is. Als deze nu in een tuin zou worden gegooid, zullen de planten er zeker van groeien”, zegt Floore.
Aan de hand van de tuinaarde kan Floore afleiden welke planten er in de zestiende en zeventiende eeuw hebben gegroeid. Omdat met name de bouwer van het huis, Adriaen van Weresteyn, een zeer vermogend man is geweest met contacten in de betere kringen, is het niet vreemd aan te nemen dat de man een zeer bijzondere tuin gehad moet hebben. Ik verwacht zeker resten van exoten zoals perziken- en abrikozenbomen tegen te komen.”
“En het ligt in de verwachting dat er sporen van tulpen in de grond te vinden zijn. Aan het einde van de zestiende eeuw kwam de tulp vanuit Turkije naar Holland. De bloem raakte zeer populair in de betere kringen. Van Weresteyn moet gezien zijn achtergrond wel tulpen in zijn tuin gehad hebben. Het zou mooi zijn als we kunnen vaststellen welke soorten dat geweest zijn.”
De vondsten van Paffenrode zullen op termijn tentoongesteld worden. Dan is ook bekend of er inderdaad tulpen in de tuin van de Paffenrodes hebben gebloeid.
door Anja Broeken
4 september 1997
De Dordtenaar