GORINCHEM – Muurresten, goedkoop aardewerk en bewerkte runderbotjes zijn de eerste vondsten die archeoloog Pieter Floore en een tiental vrijwilligers gisteren deden op het Kazerneplein. Floore spreekt van een goede oogst “We hebben vanochtend aan de hand van kadasterkaarten uit de jaren zestig bepaald waar we ongeveer moesten gaan graven. Op die tekeningen staat aangegeven waar de kazernegebouwen gestaan hebben, dus daar moesten we in elk geval niet zijn.
We gaan er immers vanuit dat het Huis Paffenrode op de plaats van het exercitieterrein heeft gestaan”, zegt Floore. Hij is als archeoloog verbonden aan het Instituut voor Pré- en Proto-historische archeologie Albert Egges van Giffen, een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. “Het is opvallend hoeveel goedkoop, eenvoudig aardewerk we hier tegenkomen. Heel anders dan destijds in de Blijenhoek, waar een veel gevarieerder assortiment boven kwam. Ook zijn we zogeheten paternoster-kraaltjes tegen gekomen, stukjes runderbot die eruit zien als een kraaltje. Deze werden over het algemeen thuis gemaakt op boerderijen”, zegt Floore. Paternoster is een benaming voor het Onze Vader.
Of de muurresten waarop de archeoloog is gestuit ook daadwerkelijk onderdeel zijn geweest van het Huis Paffenrode kan hij nog niet zeggen. “Daarvoor is het nog veel te vroeg. De muurresten en de vloerresten zouden best van iets heel anders geweest kunnen zijn. Dat moet eerst onderzocht worden”, aldus Floore.
De Dordtenaar
12 augustus 1997
door Anja Broeken