Achter de Kerk-Groenmarkt (2017)

Onderzoek

Achter de Kerk-Groenmarkt (2017)

Dinsdag 7 november 2017 startte Hollandia Archeologen uit Zaandijk met een opgraving naar het voormalige kerkhof op het gebied Achter de Kerk-Groenmarkt. Het onderzoek was noodzakelijk in verband met het planten van een viertal lindebomen op deze plek als onderdeel van de herinrichting van dit gebied.

Kerkhof

Zoals in veel dorpen en steden vormde de kerk het middelpunt van de nederzetting. In 1263 werd een aan Sint Maarten gewijde kerk in gebruik genomen. De toren raakte in een onweer in 1361 zwaar beschadigd en werd vervangen door de huidige toren waaraan tussen 1450 en 1517 is gebouwd. Mogelijk werden vanaf de bouw van de eerste kerk in Gorcum op de gewijde grond rond het kerkgebouw overledenen begraven.

Grote Kerk 1755, Jan Caspar Philips, collectie Universiteitsbibliotheek Leiden

Tientallen skeletten

Er werden enkele tientallen graven gevonden. Alle skeletten werden zorgvuldig geborgen, waarna een uitgebreid fysisch antropologisch onderzoek zal plaatsvinden. Het opgraven, documenteren en analyseren van menselijk skeletmateriaal is een tijdrovende klus. De eindresultaten zullen daarom pas over 1 tot 2 jaar beschikbaar zijn.

Al eerder tijdens onderzoek in 2008 werden op deze plek 53 individuen geborgen en uitgebreid onderzocht.

Opgraving van een begraafplaats Groenmarkt-Achter de kerk

Opgraving van een begraafplaats Groenmarkt-Achter de kerk

  Dinsdag 7 november 2017 startte Hollandia Archeologen uit Zaandijk met een opgraving naar het voormalige kerkhof op de Groenmarkt-Achter de ...

Foto's

« 3 van 4 »

Kaart

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.