Arkelsedijk 46 (2013)

Onderzoek

Arkelsedijk 46, Gorinchem

Arkelsยญedijk 46

In opdracht van Purac Bioยญchem B.V. heeft RAAP Archeยญoยญloยญgisch Adviesยญbuยญreau in augusยญtus 2013 een archeยญoยญloยญgisch bureauยญonยญderยญzoek (BO) en een Invenยญtaยญriยญseยญrend Veldยญonยญderยญzoek (IVO) uitยญgeยญvoerd in Planยญgeยญbied Purac Bioยญchem, Arkelsยญedijk 46 te Gorinยญchem. De aanยญleiยญding voor dit onderยญzoek was het voorยญneยญmen om op deze locaยญtie de bestaande bebouยญwing te sloยญpen en nieuwยญbouw te realiseren.

Op basis van het bureauยญonยญderยญzoek gold voorยญafยญgaand aan het veldยญonยญderยญzoek een hoge verยญwachยญting voor de aanยญweยญzigยญheid van archeยญoยญloยญgiยญsche resยญten vanaf de IJzerยญtijd tot en met de Midยญdelยญeeuยญwen. Deze verยญwachยญting is gebaยญseerd op het voorยญkoยญmen van archeยญoยญloยญgiยญsche vindยญplaatยญsen in de directe omgeยญving en de aanยญweยญzigยญheid van de Linge stroomยญgorยญdel in de onderยญgrond van het plangebied.

Verstoringen

Uit het veldยญonยญderยญzoek is gebleยญken dat de bodem van het planยญgeยญbied tot circa 1,2 tot 4,2 m โ€‘Mv is verยญstoord en/โ€‹of opgeยญbracht. Het oosยญteยญlijk deel van het planยญgeยญbied, het schuin afloยญpende talud, heeft deel uitยญgeยญmaakt van de haven en kades ten behoeve van de suiยญkerยญfaยญbriek uit het begin van de 20e eeuw.

Ansichtkaart suikerfabriek Arkelsedijk Gorinchem ca. 1920

Ansichtยญkaart suiยญkerยญfaยญbriek Arkelsยญedijk ca. 1920

Hierยญonยญder komen de verยญwachte stroomยญgorยญdelยญafยญzetยญtinยญgen van de Linge stroomยญgorยญdel voor die voorยญnaยญmeยญlijk bestaan uit geul- en bedยญdingยญafยญzetยญtinยญgen. Er zijn geen archeยญoยญloยญgisch kansยญrijke geo-(morfo)logische niveaus of aanยญwijยญzinยญgen voor (groยญtere) archeยญoยญloยญgiยญsche vindยญplaatยญsen aanยญgeยญtrofยญfen. Rivierยญduiยญnen worยญden evenยญmin verยญwacht in het plangebied.

Aan de hand van de resulยญtaยญten van het veldยญonยญderยญzoek werd geconยญcluยญdeerd dat de vooraf opgeยญstelde archeยญoยญloยญgiยญsche verยญwachยญting voor het aanยญtrefยญfen van archeยญoยญloยญgiยญsche resยญten voor alle periยญoยญden naar beneยญden toe (laag) moest worยญden bijยญgeยญsteld. In het licht van de voorยญgeยญnoยญmen bodeยญmingreยญpen en de geringe omvang van het planยญgeยญbied kon worยญden geconยญcluยญdeerd dat bij de reaยญliยญseยญring van de planยญnen geen archeยญoยญloยญgiยญsche resยญten zouยญden worยญden verstoord.

Er werd in het kader van de voorยญgeยญnoยญmen bodeยญmingreยญpen geen archeยญoยญloยญgisch verยญvolgยญonยญderยญzoek aanbevolen.

Publicatie

Coppens, C.F.H. (2013) Plangebied Purac Biochem, Arkelsedijk 46 te Gorinchem Gemeente Gorinchem. Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek (verkennende fase), RAAP-Notitie 4610, Weesp. Coppens, C.F.H. (2013)
Plangebied Purac Biochem, Arkelsedijk 46 te Gorinchem Gemeente Gorinchem. Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek (verkennende fase), RAAP-Notitie 4610, Weesp.
Flipbook | PDF

Metadata

Archisnummer(s):58241
Topografische Kaart:38G
Coรถrdinaten127.461/428.578 (centrum)
Toponiem:Arkelsedijk 46
Plaats:Gorinchem
Gemeente:Gorinchem
Provincie:Zuid-Holland
Type onderzoek:bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek (verkennende fase)
Uitvoerder:RAAP, Regio West
Projectleider:Drs. C.F.H. Coppens
Opdrachtgever:Purac Biochem B.V.
Bevoegd gezag:Gemeente Gorinchem
Aanvang onderzoek:augustus 2013
Vondsten & documentatie:-
DANS:https://doi.org/10.17026/dans-zdr-y35a

Reacties zijn gesloten.