Monu­men­ten in Gorinchem

Het samen­spel van goed bewaarde ves­ting­wer­ken, een his­to­ri­sche bin­nen­stad vol monu­men­ten en de link met de Hol­landse Water­li­nie maken Gorin­chem tot een stad met een uniek monu­men­taal karakter.

Gorin­chem heeft 233 gere­gi­streerde Rijks­mo­nu­men­ten. Boven­dien heeft de gemeente Gorin­chem 293 panden/​objecten aan­ge­we­zen als gemeen­te­lijk monu­ment en 84 gebou­wen als beeld­be­pa­lend pand.

Monumenten in Gorinchem

De Lin­ge­ha­ven

Ves­ting­wer­ken

De Gor­cumse ves­ting is de groot­ste authen­tieke ves­ting in Neder­land. Het vormt een schit­te­rend wan­del­ge­bied en biedt een goed over­zicht van de his­to­ri­sche bin­nen­stad en de Mer­wede. De Dalem­poort is de enige nog bestaande stads­poort en stamt uit 1597. Bovenop het koe­pel­tje bevindt zich een wind­haan met de Hol­landse leeuw afge­beeld. Andere toe­gangs­poor­ten, zoals de Water­poort, Kan­sel­poort en Arkel­poort, zijn in de 19e eeuw gesloopt.

Dalempoort GorinchemDe Dalem­poort en molen “De Hoop” (2018)

Ker­ken

In 1844 werd de mid­del­eeuwse goti­sche kruis­kerk, gewijd aan Sint-Maar­ten, van­wege bouw­val­lig­heid afge­bro­ken. De toren, die in de volks­mond vaak ver­keer­de­lijk de ‘Sint Jansto­ren’ wordt genoemd, bleef ech­ter staan. Wat bij­zon­der is aan deze toren, is dat de onder­ste van de drie gele­din­gen scheef staat, ter­wijl de andere gele­din­gen recht zijn. Hier­door ver­toont de toren een dui­de­lijke knik. De Grote Kerk, die in de plaats van de mid­del­eeuwse kerk werd gebouwd, dateert uit 1851 en is ont­wor­pen door Isaac Warnsinck. Deze kerk is een typisch voor­beeld van ker­k­ar­chi­tec­tuur uit de 19e eeuw.

Grote Kerk (1851), rechts gezicht op de Groen­markt met de mid­del­eeuwse kruis­kerk (rond 1650).

De voor­ge­vel van de Hei­lige Geest­ka­pel gele­gen aan de Arkel­straat 28, dateert uit het begin van de 15e eeuw. Tot onge­veer 1572 werd de kapel beheerd door de Hei­lige Geest­va­de­ren, die van­uit hier voed­sel en brand­stof aan de behoef­ti­gen ver­strek­ten. Tegen­woor­dig huis­vest het gebouw een kledingwinkel.

De Rooms-Katho­lieke kerk, gewijd aan HH. Nico­laas Pieck en Gezel­len, is tus­sen 1836 en 1838 gebouwd. Het is een Water­staats­kerk, ont­wor­pen door de Gorin­chemse archi­tect Johan­nes van Nune. De kerk heeft een een­vou­dige bak­ste­nen voor­ge­vel en een vier­kant hou­ten klok­ke­to­ren­tje. In 1984 werd de kerk omge­bouwd tot een appartementencomplex.

Grote Toren (15de eeuw), Hei­lige Geest­ka­pel (15de eeuw), Reho­bo­th­kerk (1909) en Nico­laas Pieck­kerk (1838)

De Reho­bo­th­kerk, ont­wor­pen door Tjeerd Kui­pers, is in 1909 gebouwd en huis­vest de Chris­ten­ge­meente. De kerk heeft een onge­lijk­zij­dige acht­hoe­kige toren.

Open­bare gebouwen

Het oude stad­huis op de Grote Markt werd in 1860 gebouwd vol­gens een ont­werp van de Rot­ter­damse archi­tect A.W. van Dam. Tegen­woor­dig zijn hier het Gor­cums Museum, de VVV en een hore­ca­ge­le­gen­heid in gehuis­vest. Voor het stad­huis staat sinds 1898 de Wil­hel­minafon­tein, die bestaat uit een zuil met daarop een alle­go­ri­sche vrou­wen­fi­guur die een palm­tak en lau­wer­krans vast­houdt. De vrouw staat in een bek­ken dat wordt onder­steund door twee rei­gers en twee dolfijnen.

Het Gor­cums Museum in het oude stad­huis (1860) en de Wil­hel­minafon­tein (1898) op de Grote Markt

In de Molen­straat staat De Doe­len, date­rend uit 1589. Op het doe­len­ter­rein kon­den de schut­ters hun vaar­dig­he­den met wapens oefe­nen. Na hun trai­nin­gen kwa­men de schut­ters van St.-Joris en St-Chris­tof­fel bij­een in het ‘Doel­huys’ om samen te eten. Het bijna vier­kante gebouw heeft een recent gebouwde trap­to­ren. Daar­naast bevindt zich aan de rivier­zijde van de stad het voor­ma­lige Tol­huis, Molen­straat 109, waar tol werd geïnd voor de gra­ven van Hol­land. Ook in de Molen­straat zijn het Her­vormde Wees­huis uit 1557 en het R.K. Wees- en armen­huis uit 1869 te vinden.

Het Tol­huis, de Sint-Jor­is­doe­len, het Bur­ger­kin­der­wees­huis en het R.K. Wees- en Armhuis.

In 1886 werd de Water­to­ren aan de Vis­ser­slaan gebouwd naar een ont­werp van Jan Scho­tel. Tegen­woor­dig zijn er negen wonin­gen in ondergebracht.

Hui­zen

Op Burgstraat 30 staat het voor­ma­lige woon­huis ‘’t Coemt al van God’ uit 1563, dat een prach­tig ver­sierde renais­sance trap­ge­vel heeft. Het voor­ma­lige woon­huis ‘Dit is in Bethle­hem’, Gast­huis­straat 25, werd in 1566 gebouwd en is voor­zien van een fraaie top­ge­vel met veel renais­san­ce­ver­sie­rin­gen. Aan de Appel­dijk zijn 17e en 18e-eeuwse pak­hui­zen te vin­den die inte­res­sante gevel­ste­nen bezitten.

Woon­hui­zen ‘Coemt al van God’ (1563) en ‘Dit is in Bethle­hem’ (1566). De Water­to­ren (1886).

Molens

Tij­dens een wan­de­ling over de wal­len van Gorin­chem kun je twee ste­nen stads­ko­ren­mo­lens tegen­ko­men waar graan werd gema­len tot meel. Bij het Paar­den­wa­ter, Bagij­nen­wal 38, staat de stel­ling­mo­len ‘Nooit Vol­maakt’, die in 1718 werd gebouwd. Deze molen ving later onvol­doende wind, waar­door hij in 1764 met vier meter werd ver­hoogd. Een andere ste­nen stel­ling­mo­len, ‘De Hoop’, staat bij de Dalem­poort op Dalem­wal 3..

Graan­mo­lens ‘Nooit Vol­maakt’ (1772) en ‘De Hoop’ (1764).
Water­mo­lens de ‘Oost­mo­len’ (1817) en de ‘West­mo­len’ (1814).

Net bui­ten Gorin­chem vind je twee wip­mo­lens aan de Grote Schel­luin­se­kade. De Oost­mo­len op num­mer 2 dateert uit 1817, ter­wijl de West­mo­len op num­mer 18 werd gebouwd in 1814. Beide molens bemaal­den de pol­ders Banne van Gorin­chem en Kwa­ker­n­aat tot een elek­trisch gemaal in 1971 hun func­tie overnam.

Monu­men­ten­kaart

Deze kaart is nog in ont­wik­ke­ling. Een com­pleet over­zicht van alle Gor­cumse monu­men­ten vind je hier

Reacties zijn gesloten.