Middeleeuwse vondst als monument onthuld

GORINCHEM – De gemeente Gorinchem onthult morgen in het centrum van de stad een archeologische vondst uit ongeveer 1405. De vondst, een ruim 2 meter hoge kolom van een zuil van de Hof van Arkel, is gerestaureerd en wordt als monument achter een nieuw warenhuis geplaatst.

Het Hof van Arkel was rond 1405 het adellijke woonhuis van de bekendste van de Heren van Arkel: Jan van Arkel. De gevonden kolomvoet is authentiek en opgebouwd met brokstukken die tijdens de opgravingen werden gevonden. Het monument is ge├»mpregneerd om grote temperatuurwisselingen te kunnen doorstaan. De kolom kwam in de zomer van 2002 tevoorschijn tijdens archeologische opgravingen op de bouwlocatie van het nieuwe warenhuis. Archeologen stuitten op funderingen van zeventien bij acht meter. Deze vondst noemden zij ‘een van de oudste resten van een adellijke woning’.

Op het bouwterrein vonden archeologen verder de vermoedelijke resten van de stadsschool, die rond 1400 gebouwd moet zijn. In 1435 stond een aangrenzend steegje bekend als ‘Scoelsteghe’. De opgravers vonden tientallen schrijfstiften, waarmee leerlingen in een zachte waslaag van een schrijftablet konden schrijven.
ANP

10 december 2003
Algemeen Dagblad

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.