Herdenkingszuil Gorcumse Van Arkels illegaal bouwwerk

GORINCHEM – Het monument met daarin de uit 1405 daterende kolomvoet van het Hof van Van Arkel ter hoogte van de Gorcumse V&D is illegaal gebouwd.

De gemeente Gorinchem – eigenaar en bouwer van het herdenkingsteken – is vergeten de benodigde bouwvergunning bij zichzelf aan te vragen. Wethouder H. van Santen zou het monument gisteren op feestelijke wijze onthullen, maar op de valreep ontdekte de gemeente dat ze zelf illegaal aan het bouwen is geslagen. Omdat de hele binnenstad de status van beschermd stadsgezicht heeft, moet voor alle bouwsels eerst een vergunning worden aangevraaagd. Zelfs voor de plaatsing van bijvoorbeeld bankjes en prullenbakken. Het monument bestaat uit een voet van een kolom die zeer waarschijnlijk deel uitmaakte van het Hof van Van Arkel, een luxe stadswoning met opstallen. De adellijke familie had het in de veertiende eeuw in Gorinchem en omgeving voor het zeggen.
Boven op de voet – die werd gevonden tijdens de archeologische opgravingen die de bouw van V&D vooraf gingen – is een kolom gebouwd met kloostermoppen die eveneens op de bouwlocatie zijn gevonden.
Het ontbreken van de vergunning is overigens geen reden om het illegale monument tot de laatste steen af te breken. Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt er in allerijl gewerkt aan een bouwvergunning. Die hoeft slechts door de welstandscommissie te worden getoetst, waarna de herdenkingszuil kan worden gelegaliseerd.

12 december 2003
De Dordtenaar

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.