GORINCHEM – De opgravingen aan de Krijtstraat beginnen steeds meer een beeld op te leveren van de oude historische binnenstad, zoals die er eind 14de, begin 15de eeuw moet hebben uitgezien. Archeoloog Sjaak Mooren van het Onderzoek- en Adviesbureau Baac ontdekte gisteren dat naast het Hof van Arkel een compleet veertiende eeuws buurpand ligt.
Het hof zelf is groter dan aanvankelijk werd aangenomen. Tot nu toe is vermoedelijk de helft van het pand pas blootgelegd en bevindt de andere helft zich onder woonhuis nummer 14. Mooren : “In het buurpand moeten chique lui hebben gewoond. Rijke kooplui misschien, of lagere adel, maar wie het geweest zijn weten we nog niet. We zijn momenteel de beerput aan het blootleggen en hopen daar of in de tuin die bij het pand hoorde meer aanwijzingen te vinden over de bewoners. Over de beerput valt nog iets aardigs te vertellen. Er is destijds een kuil gegraven en deze is rondom van een vlechtwerk voorzien, bestaande uit takken en twijgen. Dat zullen we vastleggen op foto, want nu ziet het er nog gaaf uit, maar morgen is er alleen nog maar poeder van over.”
In de beerput zelf zijn vrijwilligers druk met scheppen en een metaaldetector in de weer. Ze staan haast tot hun knieën in het grondwater en scheppen laagje voor laagje de de blubber weg. “Er zijn inmiddels fragmenten gevonden van een grote schaal. De rest vinden we nog wel.” Behalve een kippenbotje en een met de hand aangeslepen houtje is er verder nog niet veel bijzonders uit de beerput gekomen. Maar rond het middaguur is er succes. Een licht geschonden zwarte vaas komt naar boven. ’t Is geen kleintje.
Zuilengalerij
Waar Mooren meer enthousiast over is, dat de contouren van het Hof van Arkel zich steeds duidelijker beginnen af te tekenen. “Tussen het buurpand en het hof heeft een smal straatje gezeten voordat de gevel van het hof begint. Dan wijkt het pand iets naar achteren, treffen wee nog een gang of zuilengalerij aan en de andere zijvleugel bevindt zich hoogstwaarschijnlijk onder het huis op nummer 14. Daar kunnen we pas bij als dat ooit gesloopt gaat worden.”
Mooren maakt in wijdse gebaren duidelijk hoe groot het hof ongeveer geweest moet zijn. De plek waar hij staat is hoogstwaarschijnlijk de vroegere tuin geweest, die misschien doorliep tot aan de Struisvogelstraat. “we komen behoorlijk in tijdnood te zitten. We willen daarom de restanten van beide panden heel secuur onderzoeken en het hele achterterrein kunnen we alleen maar in grove lijnen doorspitten. En dan maar hopen dat we niet allerlei muurtjes tegenkomen, want dan hebben we echt een probleem”, zegt Mooren, die heel dankbaar is dat zoveel vrijwilligers hem een handje helpen.
Alle onderzoeksresultaten worden zorgvuldig gedocumenteerd en gefotografeerd. Als 29 september de opgravingen noodgedwongen stop gezet moeten worden, is in ieder geval heel veel vastgelegd voor het nageslacht en veel meer bekend over de historie van Gorcum. Maar wie waren nu toch de buren van de Van Arkels ?
11 september 2002
Gorcumse Courant