Botresten onder torenvloer

GORINCHEM – Onder de vloer van de Grote Toren in Gorinchem is een verstoorde begraafplaats aangetroffen. De eerste botresten kwamen al dinsdag te voorschijn. Maar gisteren werd pas duidelijk dat de restanten van een kerkhof onder de tegels verborgen lagen. Deze werden gevonden tijdens de aanleg van een aansluiting voor een blusinstallatie in de toren.

Archeologisch onderzoek Achter de kerk te Gorinchem, 2008

“We hielden er rekening mee dat bouwvakkers wel eens een skeletĀ  zouden kunnen aantreffen,” zegt gemeentewoordvoerdster Manon Ensink. “Daarom was er ook een archeoloog aanwezig toen de aannemer startte met zijn werkzaamheden.” In het verleden werden mensen in kerken begraven en die graven zijn niet altijd meer herkenbaar. “Wat we beslist niet hadden verwacht, is dat de aannemer op honderden botresten zou stuiten. Die bleken bovendien volledig door elkaar te liggen.” Daarmee ziet Gorinchem zich voor een probleem gesteld. Het is gebruikelijk om botresten weer te herbegraven op de vindplaats. De enorme hoeveelheid maakt dit echter niet eenvoudig. Bij werkzaamheden in de toekomst zouden eerst de honderden botten weer moeten opgegraven en ter zijde gelegd.

Herbegraven

Gorinchem overweegt de restanten opnieuw ter aarde te stellen op een begraafplaats. Het vermoeden bestaat dat de stoffelijke resten al een paar eeuwen geleden zijn begraven. De nieuwbouw van de Grote Kerk aan de Groenmarkt werd in 1851 gewijd. De toren – in de volksmond ook Sint Janstoren genoemd – dateert uit de vijftiende eeuw.

Anja Broeken
17 januari 2008
AD Rivierenland

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.