Resten van Gorcums erfgoed komen boven

GORINCHEM – Het historisch erfgoed van Gorinchem zal de komende tijd een stuk vollediger kunnen worden getoond. Dat is te danken aan de recente archeologische vondsten op de Blijenhoek, het Kazerneplein en op de plaats waar het kasteel van Arkel heeft gestaan. Onder auspiciĆ«n van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek is vorig jaar onderzoek verricht op de Blijenhoek. Behalve de resten van geestelijken kwamen diverse oude gebruiksvoorwerpen boven de grond. In de werkruimte aan de Tinnegietersteeg wordt door de vrijwilligers druk gewerkt aan de restauratie van de vondsten. Daarnaast zijn zaden voor determinatie opgestuurd naar verschillend universiteiten.

Gorinchem, Kasteel van de heren van Arkel in het Wijdschild (1996)

Kasteel van de heren van Arkel in het Wijdschild.

De restanten van het kasteel van de heren Van Arkel zullen worden afgedekt met klei. De contouren van het kasteel zullen in het landschap worden vastgelegd. Een deel van de vondsten is geƫxposeerd in het stadhuis en het Gorcums Museum.

De afgelopen weken is op het Kazerneplein gezocht naar sporen van het landhuis Van Paffenrode en de daarbij behorende zeventiende eeuwse stadstuin. Hierbij zijn diverse historische gebruiksvoorwerpen en de fundamenten van het landgoed blootgelegd. Begin 1998 wordt een verslag van deze opgraving verwacht.

14 oktober 1998
Kompas Aktief

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.