Kazerneplein verandert deze maand in bouwput

GORINCHEM – Het Kazerneplein in Gorinchem wordt nog deze maand afgesloten als parkeerterrein. Op het terrein van de voormalige staalkabelfabriek Den Haan, die de afgelopen weken is gesloopt, zijn al 224 vervangende parkeerplaatsen aangelegd.

Het Kazerneplein verandert in een bouwput voor een ondergrondse parkeergarage die aan 400 auto’s plaats moet bieden. Het is de bedoeling dat de garage in november 1998 open gaat. De bouw van de woningen en winkels op het plein, waar tot eind jaren zestig de Citadelkazerne stond, start in mei 1998. Voorjaar 1999 krijgen de eerste bewoners de sleutels. Zodra het Den Haan-terrein niet meer als tijdelijke parkeerplaats hoeft te dienen, kan ook daar de woningbouw van start gaan. In totaal komen er 245 woningen en een aantal winkels en kantoren.

Het Kazerneplein verandert in een bouwput

Het Kazerneplein verandert in een bouwput

De totale investering bedraagt ruim 100 miljoen gulden. Vorige week zijn de werkzaamheden al gestart met de vervanging van de riolen in de straten rond het Kazerneplein. Dat werk wordt in juli en augustus in vijf fasen uitgevoerd. Daarna begint het omleggen van de kabels en leidingen onder het plein. In september wordt een damwand geslagen aan de zijde van de Hazewindhondstraat. De voormalige adjudantswoning op de hoek Torenstraat-Struisvogelstraat zal voorafgaand aan de start van de bouw van de parkeergarage worden gesloopt. De omringende bomen zijn inmiddels verwijderd.

Tijdens de bouwwerkzaamheden, die tot eind 2002 duren, zal er overlast zijn voor de omwonenden. Automobilisten zullen regelmatig alternatieve routes moeten kiezen. In augustus krijgen amaeur-archeologen de kans in de grond te zoeken naar de resten van het 17e eeuwse landgoed Paffenrode. In 1590 kocht stadspensionaris mr. Adriaan van Weresteyn dit terrein van de stad en bouwde er een kolossaal huis met een enorme tuin. Zijn erfgenamen verkochten dit lusthof in 1618 aan jonker Jacob van Paffenrode , die drossaard van de stad was en daarmeee de hoogste plaatselijke bestuurder. Zijn vrouw was Wilhelmina van Arkel; wie het Gorcums Museum bezoekt, kan niet om haar marmeren grafmonument heen, dat onderdeel is van de historische  collectie. Vermoedelijk in 1756 werd het huis afgebroken en de tuin getransformeerd tot bouw- en hoveniersland. In 1628 werd de Willemskazerne er opgetrokken, gevolgd door de Citadelkazerne met bijgebouwen.

De leden van de Werkgroep Archeologie gaan op 11 augustus aan de slag om de resten van het huis met de tuin op te graven. Tot en met 6 september kan iedereen de werkzaamheden vanachter de hekken volgen. Belangstellenden kunnen echter ook meegraven of de vondsten sorteren. Aanmelden bij het Stadsarchief (Molenstraat 17, 4201 CV Gorinchem, tel. 0183-659292).

15 juli 1997
De Dordtenaar

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.