Floore en Veen niet ontevreden over speurwerk eerste week

GORINCHEM – Archeoloog Pieter Floore en Martin Veen van de Stichting Historisch Bodemonderzoek zijn niet ontevreden over de eerste week speuren naar Paffenrode. ,,Het had slechter gekund”, constateren ze.

Archeologisch onderzoek Kazerneplein

Archeologisch onderzoek Kazerneplein

“Deze week is weer eens gebleken dat dingen die je weet van horen zeggen lang niet altijd op waarheid berusten”, stelt Floore vast. „Het verhaal ging dat het slooppuin van de kazernes op het Kazerneplein zou zijn blijven liggen, waardoor we zeker door een laag van een meter dikte hadden moeten graven voordat we konden beginnen. Dat bleek niet het geval te zijn. Het puin van de kazernes blijkt wel degelijk te zijn afgevoerd.”

Het Kazerneplein is, zo blijkt uit bodemvondsten, voor slechts driekwart bebouwd geweest. Het onderzoek van deze afgelopen week wijst bovendien uit dat de bovenlaag redelijk in tact is gebleven. “Het lijkt een beetje onzin om te gaan zoeken naar elementen uit de zestiende eeuw, want uit die periode is het nodige in archieven terug te vinden. Toch heeft het wel degelijk zin. In die tijd werden alleen belangrijke stukken in archieven bewaard. Over het leven van de gewone burger is er nauwelijks iets te vinden. Het was gewoon niet belangrijk genoeg om te bewaren. Onze bodemvondsten geven echter het beeld wat in de archieven niet terug te vinden is” zegt Floore.

De Dordtenaar
16 augustus 1997
door Anja Broeken

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.