Expositie Schatten

GORINCHEM – De eerste resultaten van het monnikenwerk dat de vrijwilligers van de Archeologische Werkgroep Gorinchem hebben verricht, zijn vanaf vrijdag te zien in het stadhuis. Morgenavond vindt de officiële opening plaats van de tentoonstelling ‘Schatten’ die een indruk geeft van wat er met vondsten is gebeurd, nadat ze uit de Gorcumse bodem te voorschijn kwamen.
Martin Veen en Ina Heerspink hebben de expositie samengesteld. Veel vondsten zijn afkomstig van het Kazerneplein waar de archeologische werkgroep een jaar geleden opgravingen deed naar het Huis Paffenrode dat eind zestiende eeuw werd gebouwd door stadspensionaris mr. Adriaen van Weresteyn. Maar ook bodemschatten van de Blijenhoek, de Varkenmarkt  zijn te zien. In een van de vitrines liggen schedels van een paard, een geit, een hond en een mens, die geleefd hebben in de zestiende eeuw. “Een groot deel van de beenderen en schedels die we op de Varkenmarkt vonden, ligt nog in een anatomisch laboratorium in Leiden voor onderzoek. Opvallend is dat wij eerst dachten dat het de botten van monniken betrof die in het klooster leefden dat in 1578 werd afgebroken. Er blijken ook beenderen van vrouwen en kinderen tussen te zitten, hetgeen erop wijst dat het klooster als gasthuis voor zieken fungeerde”, zegt Veen. Deze bevindingen zijn slechts een tipje van de historische sluier. “Als we alles wat we alleen al op het Kazerneplein hebben gevonden zouden willen inventariseren en conserveren, dan moeten we al een jaar werken. Zoveel tijd hebben we niet. Alles wordt gedaan op basis van vrijwilligheid. Zo staat er in de vitrine met glazen voorwerpen een kleine fles waarin toch zeker tachtig uur arbeid zit en hij is nog niet eens helemaal klaar. De stukken werden met behulp van een injectienaald in elkaar gelijmd”, aldus Veen.

‘Schatten’ is tot 21 september te bekijken van maandag tot en met donderdag (10.00-17.00 uur) en vrijdag (10.00-12.00 uur) op de eerste étage van het stadhuis aan het Stadhuisplein.

2 september 1998
De Dordtenaar

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.