Dieven archeologische vondsten geen amateurs

GORINCHEM — De dieven die vorige week de opgraving bij het 17e-eeuwse Huis Paffenrode in Gorinchem plunderden, zijn waarschijnlijk professionals. Die conclusie trekt archeoloog Martin Veen uit de manier waarop zij te werk zijn gegaan.

Bij de diefstal, die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond, werd eerst de loodzware graafschop verwijderd van de graafmachine die de leden van de archeologische werkgroep als beveiligingsmaatregel op de opgraving hadden geparkeerd. Daarna werden voorzichtig glas en aardewerk uitgegraven. “Er zijn zeer waarschijnlijk professionele schatgravers aan het werk geweest”, aldus Veen. Het is niet duidelijk wat er precies is gestolen, maar Veen vermoedt dat het om bijzonder 17-eeuws glas en aardewerk gaat.

“We hadden op de bodem van een beerton, een ingegraven wijnvat dat vroeger dienst deed als afvalbak, veel scherven gevonden, maar nog niet de tijd gehad ze uit te graven. Omdat we bang waren dat iemand de ton zou plunderen, hadden we hem afgedekt met de graafmachine. Tevergeefs dus.”

Uit de achtergebleven scherven – waarvoor de plunderaars geen belangstelling hadden – blijkt dat het om voor die tijd duur glas en aardewerk gaat. “Een puntgaaf exemplaar kan nu zo’n duizend gulden opbrengen.” Volgens Veen komt het steeds vaker voor dat opgravingen worden geplunderd. “Er gaat nogal wat geld om in dat wereldje.” Ook bij de opgravingen vorig jaar op de Blijenhoek en bij het kasteel van de Heren van Arkel slogen ‘s avonds en ‘s nachts anderen hun slag. “Ik ben bang dat we volgende keer een beveiligingsbedrijf moeten inschakelen.”

Veen betreurt het verlies voor de stad. “We weten nu niet precies wat er weg is, maar dit had belangrijk kunnen zijn voor Gorinchem. We missen nu een stukje van de geschiedenis van Paffenrode.” De rest van de vondsten is nog wel in het bezit van de archeologen, die hun ‘buit’ iedere dag naar een veilige plek brachten.
Het graafwerk is inmiddels gestopt. Aanstaande zaterdag (Open Monumentendag) worden vondsten tentoongesteld in molen ‘De Hoop’

De Dordtenaar
9 september 1997

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.