Boomwortels geven 18e eeuws aardewerk bloot

GORINCHEM — De wortels van een boom bezorgden archeoloog Pieter Floore en de vrijwilligers die op zoek zijn naar de resten van Huis Paffenrode gisteren de verrassing van de dag. Tussen de kronkelige uitsteeksels ontdekten ze een grote hoeveelheid achttiende eeuws vaatwerk. “Het lijkt haast een compleet servies. Het bestaat uit rood geglazuurd aardewerk en zogeheten majolikaborden. Dit blauwwitte serviesgoed werd gebruikt als sierbord, maar ook als eetbord’, zegt Floore.

In eerste instantie was niet geheel duidelijk waar de boom precies gestaan had. Een van de vrijwilligers kon met behulp van de werklui die op het terrein aan de gang waren, de plaats ongeveer bepalen. De boom bleek in de buurt van de adjudants-woning te hebben gestaan.
Floore veronderstelt dat de boom mogelijk op een beerput heeft gestaan, waardoor het daarin gestort materiaal tussen de wortels verzeild is geraakt. “Het aardewerk is voor die tijd overigens niet heel bijzonder. Veel mensen konden zich het veroorloven. In die periode was bijvoorbeeld porselein alleen voor de rijken bestemd.” Op het Kazerneplein is gisteren een vlak van twintig bij twintig meter uitgezet. Dit terrein wordt de komende dagen grondig onderzocht. Een deel van de vondsten zijn ter plekke schoongemaakt en geconserveerd, zodat ze, indien er in Gorinchem een ruimte beschikbaar is, al tentoongesteld kunnen worden.

De Dordtenaar
13 augustus 1997
door Anja Broeken

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.