Geen stadsmuur, wel een kogel

GORINCHEM – Een oude stadsmuur werd niet gevonden. Wel leverden de opgravingen van de afgelopen week in de Keizerstraat interessante vondsten op uit het dagelijks leven van zo’n drie eeuwen geleden. De opgravingen vonden plaats ter hoogte van Keizerstraat 44, op de plek van de voormalige oliehandel.

De archeologische opgravingen werden verricht door het bedrijf ArcheoMedia. Archeoloog Daan Isendoorn van ArcheoMedia werd bijgestaan door de vrijwilligers van de Archeologische werkgroep in Gorinchem. “Echt schokkende spullen zijn er niet gevonden, maar er zijn wel ontzettend leuke dingen gevonden, materiaal dat ons veel vertelt van vroeger. Een luizenkam, een stenen kanonskogel, glasscherven en heel veel aardewerk.”

De opgravingen werden gedaan in opdracht van de gemeente. In eerste instantie werd er van uitgegaan dat er een oude stadsmuur op deze locatie zou terug te vinden zijn. Dat was niet het geval. Isendoorn: “Het kan zijn dat de muur zich dieper bevindt, daar is nu nog weing over te zeggen. Wel zijn er veel funderingsresten gevonden uit de 16e, 17e en 18e eeuw.”

Dit in het achterhoofd houdend en het feit dat er behooorlijk wat materiaal is gevonden doet Isendoorn concluderen dat verder ondezoek wellicht noodzakelijk is. “Ik ga dit in ieder geval wel aanbevelen naar de gemeente toe.”Hoewel de vondst interessant genoeg is voor nader onderzoekis er niet zo veel gevonden als onlangs in bijvoorbeeld de Nieuwstad.

In Nederland is het wettelijk geregeld dat er voordat er gebouwd gaat worden archeologisch onderzoek plaats gaat vinden. Ook hier is dat het geval. In maart van het komende jaar wil Poort6 starten met het slopen van het pand aan de Keizerstraat. Op de plek van de voormalige oliehandel moeten 5 huur- en een koopappartement herrijzen. Of de bouw vertraging oploopt door de vondsten is nog niet bekend.

Mirjam de Swart
3 november 2009
De Stad Gorinchem

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.