Wapens naar Den Bosch

Wapens uit de Gorcumse haven

Wapens uit de Gorcumse haven

De afgelopen jaren is er steeds meer interesse in de archeologie van moderne oorlogen. Daarom besteedt Het Noordbrabants Museum, uitgebreid aandacht aan deze boeiende nieuwe tak van bodemonderzoek. Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdgebieden? Wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? De tentoonstelling maakt je wegwijs in de oorlogsarcheologie aan de hand van archeologische objecten en multimediale presentaties. Zo ontdek je het menselijke verhaal achter de voorwerpen.

Archeologie van de oorlog
De archeologische voorwerpen die zijn verzameld gaan van prehistorische skeletten, Romeinse slingerkogels, middeleeuws geschut, vuurwapens uit de Slag bij Arnhem tot kleine alledaagse objecten uit Napoleontische legerkampen en nazi-Duitse concentratiekampen. In de tentoonstelling ligt de nadruk op voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

Wapens uit het water
De gemeente Gorinchem leende voor deze tentoonstelling geweren uit die enkele jaren geleden uit de haven zijn opgebaggerd. Het is bekend dat Nederlandse soldaten na de capitulatie op 15 mei 1940 hun wapens vernietigden of weggooiden zodat deze niet in handen van de bezetter kwamen. De Gorcumse geweren werden dan ook eerst kapotgeslagen voordat zij in de haven belandden. Voor meer over deze niet-alledaagse vondst, lees ook: Wapens uit het water

De tentoonstelling “Opgegraven Strijd, Archeologie van de oorlog” is van 28 januari 2017 tot en met 14 mei 2017 te bezoeken in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Deel of print dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.